Birgün gazetesinin gündeme taşıdığı, 2001’de MEB tarafından basılan ve dağıtılan kitap, bir dönem Milli Eğitim Talim ve Terbiye Kurulu’nda da çalışan Yunus Zeyrek tarafından yazılmış. 2011’de Ankara’da, Payda Yayıncılık tarafından basılan kitapta bolca nefret ifadesi yer alıyor. Kitapta Zeyrek, “Yüz seneden beri kan ve kinle yakamıza yapışmış olan Ermeni belasıyla ilgili dosyanın gündemden çıkması gerekir” cümlesiyle başlıyor sözlerine...
FUNDA TOSUN
fundatosun@agos.com.tr
Birgün gazetesinin gündeme taşıdığı, 2001’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basılan ve dağıtılan kitap, bir dönem Milli Eğitim Talim ve Terbiye Kurulu’nda da çalışan Yunus Zeyrek tarafından yazılmış. 2011’de Ankara’da, Payda Yayıncılık tarafından tekrar basılan kitapta bolca nefret ifadesi yer alıyor. Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gök ismiyle okullara gönderilen 17/02/2012 tarihli yazıda, “Ortaöğretim öğrencilerine dağıtılmak üzere Müdürlüğümüze gönderilen ‘Bu Dosyayı Kaldırıyorum’ adlı kitabın bugün saat 15.00’a Ücretsiz Ders Kitapları bölümünden okulunuz kitap sorumlusu tarafından imza karşılığı alınması hususunda; Gereğini önemle rica ederim” ifadeleri yer alıyor.
Zeyrek’in kitapta yer Böyle şerefsizlik görmedi alem Mağar devrinden kalan Ermeni Evsafın sayılmaz, kırılır kalem, Hangi yandan baksan yılan Ermeni. |
Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öğrencilere ücretsiz olarak dağıttığı ‘Bu Dosyayı Kaldırıyorum’ adlı kitapta, Ermeniler hakkında hakaretler ve ırkçı ifadeler yer alırken, aralarında Taner Akçam, Hasan Cemal, Murat Belge, Ali Bayramoğlu gibi isimlerin olduğu yazarlar, “iğfal edilerek yanlış yollara düşürülmüş Ermeni Muhipleri Cephesi” olarak tanımlanıyor. Kitapta Ermeniler “sadık tebaa iken azan hainler” olarak tanımlanırken, Özür Diliyorum kampanyasına katılan isimler, “içimizdeki şeytan, “gizli Ermeni”, “sülük”, “kansız”, “soysuz” ve “zıpçıktı besleme kalem takımı” ifadeleriyle hedef gösteriliyor. Hrant Dink cinayetinin aydınlatılması için uğraşan insanlar ise “kuşatmanın yerli işbirlikçileri” olarak tanımlanıyor.
1981 ve 1984 yıllarında Kültür Bakanlığı, 2001’de de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basılan kitabın 2011 baskısı, geçen hafta Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kartal’daki liselere ücretsiz dağıtıldı. Bakanlık kitabın basımına ilişkin sorularımıza ısrarla yanıt vermezken, dağıtım yazısını gönderen Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, konuyla ilgili talimatın Kaymakamlık tarafından verildiğini söyledi. Agos’un sorularını yanıtlayan Kartal Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu ise kitabı “kendi kararıyla”, “diasporanın iddialarına cevap olarak” dağıttığını söyledi. Öte yandan, Kartal Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Aydoğan, kitapla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını ve toplatılmasını talep edeceklerini belirtti.
Kitapta Zeyrek, “Yüz seneden beri kan ve kinle yakamıza yapışmış olan Ermeni belasıyla ilgili dosyanın gündemden çıkması gerekir” cümlesiyle başlıyor sözlerine. “Bir ihanetin Anatomisi”, “Kim Kimden Özür Dilemeli” “Böyle Komşu Düşman Başına” gibi bölümlerin yer aldığı kitapta, tarihte yaşananlar, “Nuh ile yola gelmeyeni etmeli tekdir / Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir” sözleriyle özetleniyor. Ermenistan sınırının açılması girişimlerini Ermenilerin “açlıktan ölseler dahi, saldırgan emellerinden vazgeçmeyeceğini” gösterdiğini söyleyen Zeyrek, Ermenilerin Türklere karşı duyduğu kinin onları “aptallaştırdığını” savunuyor.
‘İğfal edilen’ yazarlar!
Ermeni meselesi üzerine yazan yazarları, “Ermeni Muhipleri Cephesi” olarak tanımlayan Zeyrek, bu yazarların “Çocukluk ya da gençliklerinde iğfal edilerek yanlış yollara düşürülmüş” olduğunu söylüyor. Zeyrek’in hedefindeki aydınların başında ise Taner Akçam geliyor. Elif Şafak, Orhan Pamuk, Halil Berktay, Hasan Cemal, Murat Belge, Ferhat Belge, Ferhat Kentel, Baskın Oran, Ali Bayramoğlu gibi isimlerle listesini uzatan Zeyrek, Etyen Mahçupyan’ın ise “köpeksiz köyde değneksiz gezdiğini” söylüyor.
35 yıllık eğitimci
1956’da Ardahan’da doğan Yunus Zeyrek’in yazı ve şiirleri, ‘Bizim Anadolu’, ‘Millet’, ‘Hergün’, ‘Zaman’ gazeteleri ile çeşitli dergilerde çıktı. Yazarın sekiz kitabı var ve bu kitapların dördü Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basıldı. Öğretmenlik yapan ve bir süre Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu’nda çalışan Zeyrek, hâlâ Gazi Üniversitesi’nde okutman olarak görev yapıyor.
Kitaptan
• Ermeniler Balkanlar’dan gelmiş oraya buraya yerleşmiş kökeninin ne olduğu bilinmeyen bir halktır.
• Ermenistan Ermenilerin değil, gerçekte Revan Türk Hanlığı’nın ülkesidir.
• 301 yılında Ermenilere Hristiyanlık Türk asıllı bir aziz tarafından tebliğ edildiği için Ermenilerin bazı adetleri Türklere benzer.
• Sarı gelin türküsü hakim toplum olan Türklerden alınmıştır. Ermeniler bir gün oluyor el dokumalarımıza bir gün oluyor ünlü mimarlarımıza sahip çıkıyor.
• Hınçak; çıngırak, çan sesi kelimesinden gelir. Artık her aklıselim bilmektedir ki nerede kan varsa orada kilisenin parmağı vardır.
• Taşnak, farsça hançer anlamına gelir, “deşmek” fiilinden gelir. Ambleminde de hançer var! Meseleye bu bilgiler ışığında bakılırsa ortada kan ve nefretten başka bir şey görülmez.