“Bombalara Karşı Sofralar”, 25. sofrasını İstanbul Beyoğlu’nda, Aynalıçeşme Caddesi üzerinde kurdu. Her çarşamba, sokakta yemek paylaşmaya devam eden, Beyoğlu’ndaki manavlardan toplanan atık yiyeceklerin kafede pişirilerek sokakta paylaşıldığı “Bombalara Karşı Sofralar”ın ortaya çıkışı ve amacı, yeni toplumsal hareketlerin özelliklerini taşıyor.
LEYLA OK - SILA TUNCER
“Bombalara Karşı Sofralar”ın her çarşamba yaptığı, aslında “frigan” yaşamın bir örneği. Friganizm, İngilizce “free” yani bedava ile “vegan” sözcüklerinin sentezinden oluşuyor. Friganizmin “free”si tüketim zincirinin bir parçası olmamayı, “vegan”ı da hayvan sömürüsüne karşı olarak yaşamayı temsil ediyor. Satın almamak, atıkları tüketmek ve hayvan kesen endüstriye destek vermemek adına, vegan veya vejetaryen mutfaklar oluşturmaya dayanan “Bombalara Karşı Sofralar” hareketinin asıl amacı, tüketim kültürünü değiştirmek için insanları doğrudan eyleme teşvik etmek. Satın alarak verdiğimiz vergilerin savaş ve hayvan endüstrisinde kullanılıyor olmasından dolayı, savaşa veya hayvan sömürüsüne karşı olan bir insanın tüketim kültürünün de karşısında olması gerektiğini savunuyorlar.
Kışın, Tenefüs Kafe’de sofra kuran “Bombalara Karşı Sofralar”, yazın da yemekleri sokakta dağıtıyor ve sokakta sofra kurmanın kendileri için politik bir anlam taşıdığını ifade ediyorlar. Mülkiyetin daha az hissedildiği, tesadüflerin yaşandığı sokakların, sistemin dışına çıkmaya çalışan bir sofra için daha avantajlı olduğu konusunda hemfikirler.
“Başka türlü de ayakta kalınabileceği”ni düşünüyorsanız ve hayatı kendi kendinize döndürebileceğinize inanıyorsanız, israfın bir kısmının sembolik de olsa önüne geçmek “Bombalara Karşı Sofralar’la mümkün. 19 Şubat’tan beri sistemde bir gedik açanlar, her çarşamba Aynalıçeşme Caddesi’nde kuruyemişçinin önünde…