Fransa Anayasa Konseyi, Ermeni Soykırımı’nın reddini suç sayan yasa tasarısını oy çokluğuyla iptal etti. Fransa'da 2001 yılında yürürlüğe giren Soykırım’ı kabul eden yasaya ilişkin ise konseyin açıklamasında herhangi bir ifade yer almadı.
Anayasa Konseyi gerekçeli kararında Soykırım’ı inkar yasasının düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti.
Fransa meclisi ve Senatosu'nda oy çoğunluğuyla kabul edilen soykırımın inkarını suç sayan yasa, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 77 senatör ve 65 milletvekili tarafından Anayasa Konseyi gündemine taşınmıştı.
Konsey kararını bugün açıkladı. 'Soykırım'ı İnkar' yasasının yürürlüğe girmesi, Fransa meclisi anayasa komisyonu tarafından iptal edildi.
Başkanlığını eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre’nin yürüttüğü 11 üyeli Anayasa Konseyi'nin gerçekleştirdiği oylamaya, yedi üye katıldı.
Üyeler arasında bulunan Hubert Haenel ve Jacqueline de Guillenschmidt, daha önce yasaya karşı görüş belirttikleri için, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise hafızasını kaybetmesi ve hukuken ceza aldığı gerekçesiyle oylamaya katılmadı.
Davutoğlu: 'Türkler ve Ermeniler için bir fırsat'
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Fransa Anayasa Konseyi'nin inkar yasasını iptal etmesini 'tarihte ortak acılar paylaşmış iki halk'ın bir fırsat olarak kullanması gerektiğini belirtti.
2009 yılında Türkiye ve Ermenistan arasında imzalanan ve bugün meclis dış ilişkiler komisyonunda kadük halde bulunan protokollerin de mimarı olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Anayasa Konseyi'nin yasayı iptal etmesinin ortaya önemli bir fırsat çıkardığını dile getirdi.
Yasa Fransa'da yürürlüğe girseydi Ermeni ve Türk halkları arasındaki sorunların daha da kronik hale gelebileceğini kaydeden Davutoğlu, 'Açık yüreklilikle tartışılacak bir ortam oluştu. Türkler ve Ermeniler için de bir fırsat oldu. Tarihte birlikte birçok acıyı paylaşmış iki halkın birbirine sarılması için bir fırsat oldu. Ümit ederiz nefret üzerinden bir siyaset inşa etmek yerine insani çerçevenin tüm unsurlarıyla oluşturulan yeni bir yaklaşım ortaya çıkar.