Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan’ın taziye mesajının 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla mücadelede bütüncül bir stratejinin yansıması olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan’ın taziye mesajının 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla mücadelede bütüncül bir stratejinin yansıması olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu’nun TBMM'ye verdiği soru önergesini yanıtladı. Davutoğlu, yanıtında bütüncül bir strateji oluşturulması gerektiğine işaret ederek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının bu stratejinin bir yansıması olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu, bu strateji çerçevesinde çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Davutoğlu cevabında şunları söyledi; “1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla mücadele, meselenin diplomasi boyutundan hukuki boyutuna, kamu diplomasisinden akademik çalışmalara, yurtdışındaki Türk diasporasının da dahil olduğu faklı kulvarlarda eşgüdümle çalışacak, bütüncül bir strateji gerektirmektedir. Nitekim Başbakanımızın 23 Nisan tarihli mesajı bu stratejinin bir yansımasıdır. Tarihten husumet çıkartmak yerine, duygudaşlık ve insani tutumlara dikkat çeken, tarihine tüm boyutlarıyla sahip çıkan, özgüven ve kudret sahibi bir devletin şefkatli ve empati sahibi bakış açısını yansıtan mesajda, tarihçilerin meseleyi tüm boyutlarıyla özgürce tartışmaları gerektiği dile getirilerek 2005 yılındaki Ortak Tarih Komisyonu kurulması yönündeki çağrımız yinelenmiştir.
Ermeni ‘soykırım’ iddialarına karşı geçmişte olduğu gibi bugün de ön saflarda mücadele eden Dışişleri Bakanlığı, 1973’ten başlayıp 1986’ya kadar devam eden Ermeni terör örgütleri tarafından gerçekleştirilen saldırılarda 34 diplomatını şehit vermiştir.
Bakanlığımızın belirlenmiş olan strateji çerçevesinde, bu konudaki faaliyetlerini gerek yurtiçinde gerek dış temsilciliklerimiz aracılığıyla yurtdışında ilgili kurum ve kişilerle işbirliği içerisinde sürdürmektedir.
Bakanlığımız bünyesindeki Diplomasi Akademisi aracılığıyla mensuplarımıza ve ülkemizin diğer kurumlarının personeline 1915 olaylarına dair iddialar konusunda sürekli bilgilendirme yapılmaktadır.
Başkanlığını Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın yaptığı, hükümet üyeleri, Tüm Ermeniler ve Kilikya Katolikosları, bazı üst düzey yetkililer ve önde gelen diaspora örgütlerinin temsilcilerinin yer aldığı, ‘Ermeni soykırımı’nın tanınması yönünde Ermenistan ve diasporadaki faaliyetlerin eş güdüm ve etkin şekilde yürütülmesi amacıyla 23 Nisan 2011’de kurulan ‘Devlet Komitesi’nin çalışmaları ve toplantıları tarafımızdan yakından takip edilmektedir.
1915 olaylarına ilişkin olarak bazı ülkelerdeki parlamentolarda kararlar kabul edilmiş olup, kabul edilen metinler bağlayıcı değildir. Bu tür kararların alınmasını engelleyici, ön alıcı tedbirler ve çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca, ilgili ülkelerde bulunan derneklerimiz ve vatandaşlarımız da tepkilerini göstermektedir. İlaveten, 1915 olaylarına ilişkin uluslararası hukuk alanından da bir konsensüsten bahsedilemeyeceğini, nitekim 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren herhangi bir uluslararası yetkili mahkeme kararı bulunmadığını vurgulamak isterim.
Öte yandan, Fransa’da 23 Ocak 2012 tarihinde Fransa Senato’sunun Genel Kurul’unda kabul edilen “Yasa tarafından tanınan soykırımların varlığını inkar edenlerin cezalandırılması” yasa teklifi ifade özgürlüğünü ihalal ettiği ve normatif değer taşımadığı gerekçesiyle 28 Şubat 2012’de Fransa Anayasa Konseyi’nce iptal edilmiştir.”