Hocalı katliamında ölen Azerilerin anıldığı yürüyüşte açılan ırkçı pankartlar tepki çekmeye devam ediyor. Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AK Partili Ayhan Sefer Üstün, Ermenileri hedef gösteren pankartlarla ilgili olarak savcıları göreve çağırdı.
Hocalı katliamında ölen Azerilerin anıldığı yürüyüşte açılan ırkçı pankartlar tepki çekmeye devam ediyor. Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AK Partili Ayhan Sefer Üstün, Ermenileri hedef gösteren pankartlarla ilgili olarak savcıları göreve çağırdı.
İstanbul Taksim meydanında düzenlenen mitinge katılanların bir bölümü, Ermenilere ve Hrant Dink'e yönelik ırkçılık ve nefret söylemi içeren sloganlar attı, katil Ogün Samast’ı övdü, pankartlar taşıdı.
Bu duruma TBMM’den ilk tepki İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün'den geldi. Üstün, Türk Ceza Kanunu'nda ırkçılık ve ayrımcılık suçunu düzenleyen maddeler olduğunu hatırlattı ve savcıları bu mitingle ilgili kovuşturma yapmaya çağırdı.
Ayhan Sefer Üstün, Ermenistan'ın yaptığı katliamın lanetlenmesi için daha büyük mitinglerin dahi düzenlenebileceğini ancak Taksim'deki söylemlerin “anma töreninin etkisini sıfıra indirdiğini” belirtti.
Üstün, İstanbul'daki Hocalı Katliamı Mitingi sırasında, 'Gazeteci Hrant Dink cinayetine' ilişkin açılan pankartları değerlendirirken, '(Türkiye, içinde her türlü rengi barındıracak) diyoruz ama hala bu tür ırkçı söylemlerin olması, başkasına hakaret edilmesi kabul edilebilir durum değildir' dedi.
Üstün, komisyon toplantı salonunda, gazetecilerle bir araya geldi. Bir gazetecinin, 'İstanbul'daki Hocalı Katliamı Mitingi' sırasında, 'Gazeteci Hrant Dink cinayetine' ilişkin açılan pankartlara yönelik görüşlerini sorması üzerine, 'Pankartlar, tamamen ırkçı, ayrımcı ve nefret uyandıran ifadeler içermektedir' dedi.
Üstün, 2005 yılında Türk Ceza Kanunda değişiklik yapıldığını anımsatarak, 'Orada çok açık yazıyor, ayrımcılık yapanların hangi cezaya maruz kalacağı. Fakat savcılar bu maddeleri henüz tatbik etmedikleri için bu ayrımcı, ırkçı söylemler devam ediyor' diye konuştu.
Kendilerinden nefret suçları için bir kanun çıkarılmasının istendiğini anımsatan Üstün, şöyle devam etti:
'Evet, bu kanunu çıkaralım ama öncelikle mevcut kanunları tatbik edelim. Mevcut kanunlarda var bu. Derhal savcılar orada takibat yapmalı yoksa elbette anma töreni yapılmalı. Çok daha büyüğü yapılmalı. Hatta Ermenistan'ın oradan çekilmesi için ne yapılması gerekiyorsa yapılsın ama o topluluk, o söylemleri yapanları içinde barındırmamalıydı. Yapılan işin değerini sıfıra indirdi. Ben de görünce üzüldüm pankartları. 'Türkiye büyük bir devlet olacak', 'içinde her türlü rengi barındıracak', 'birlikte yaşamak ideali oluşturacağız' diyoruz ama hala bu tür ırkçı söylemlerin olması, başkasına hakaret edilmesi, kabul edilebilir durum değildir.'