Ermenistan’daki Rusya Büyükelçisi Ivan Volynkin’in Ermenistan’daki medyanın durumu ve sivil toplum örgütlerinin rolüyle ilgili yaptığı açıklamalar tepki çekti. Ülkedeki sivil örgütler Büyükelçinin ya resmi bir özür dilemesini ya da istifa etmesini istiyor.
Ermenistan’daki Rusya Büyükelçisi Ivan Volynkin’in bi gazeteye Ermenistan’daki medyanın durumu ve sivil toplum örgütlerinin (STÖ) rolüyle ilgili yaptığı açıklamalar tepki çekti. “Ermenistan medyasında Rusya ağırlığının daha fazla hissedilmesi gerektiğini, bunun Ermenistan ve Rusya’nın arasını açmaya çalışan STÖ’leri etkisizleştireceğini’ iddia eden büyükelçinin açıklamalarının ardından ülkedeki pek çok STÖ, Volynkin’in özür dilemesi ya da geri alınması çağrısında bulundu.
7 Mayıs’ta Noyan Tapan Gazetesi’ne konuşan Büyükelçi; “Eminim ki Rusya Ermenistan medyasında daha aktif olabilir. Öte yandan iki ülke arasını açmaya çalışan STÖ’leri etkisiz hale getirmek de yerinde olacaktır. Rusya’da, STÖ faaliyetlerini düzenleyen yasalar var” demişti.
'Büyükelçi diplomatik normları ihlal ediyor'
Bu söyleşinin ardından, aralarında ‘Asparez Gazeteciler Derneği’, ‘Helsinki Yurttaşlar Derneği’, ‘Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele ve Şeffaflık Derneği, ‘Ermenistan Açık Toplum Vakfı’ gibi ülkenin belli başlı STÖ’leri ortak bir açıklama yayımladı. Sivil örgütler, büyükelçi Volykin’in sözlerini ‘kabul edilmiş diplomatik normların ihlal edilmesi’ olarak tanımladı. Açıklamanın devam şöyle:
“Büyükelçi Volynkin Ermenistan’ın özgür, demokratik bir hukuk devleti olduğunu tanımalı ve kendini hukukun üstünde görmekten vazgeçmeli. Rusya Büyükelçisinden Ermenistan vatandaşları adına resmi bir özür bekliyoruz. Bu olmayacaksa da Büyükelçinin görevden alınmasını talep ediyoruz. Bu veslileyle hatırlatmak istiyoruz ki bu ülkede Ermenistan ve Rusya’nın arasını bozmak için çalışan STÖ yoktur. Volynkin’e bu tip cadı avlarını Ermenistan sınırları dışında yapmasını öneriyoruz.”
Büyükelçi Volynkin ise sivil toplum örgütlerinin yaptığı açıklamanın ardından 'sözlerinin arkasında olduğunu, açıklamasını geri çekmeyeceğini' ifade etti.
STÖ'lerin ajan suçlamalarıyla başı dertte
Rusya’da 2012’de kabul edilen yasayla, özellikle siyasi konularla ilgili çalışan STÖ’lerin yurtdışından fon almaları durumunda yabancı ajanlıkla suçlanabilmesinin önü açılmıştı. Geçtiğimiz günlerde Başsavcı Yury Chaika'nın açıklamasına göre yasa çıktıktan bugüne kadar 24 STÖ ajan olmakla suçlandı. (GK)