O Ses neden Corç Şeker olmasın?

Star TV’de yayımlanan ‘O Ses Türkiye’nin dün akşamki bölümünde yarışan Corç Şeker, adının neden ‘Corç’ olduğunun sorulması üzerine “Türkiyeli bir Ermeni’yim” dedi. Kamusal alanda kimliklerini saklaması sıkı sıkı tembihlenerek büyüyen Ermeni çocuklardan birinin milyonlarca izleyicinin karşısında “Ermeni’yim” demesinin hissettirdiklerini Nayat Karaköse yazdı.

NAYAT KARAKÖSE
nayatk@gmail.com

O Ses Türkiye bugüne kadar ekranlarda en çok tutan ve her kesimden ve yaş grubundan izleyiciyi ekrana kilitleyen yarışmalardan biri. Murat Boz ve çok kısa sürede fenomen haline gelen Athena’dan tanıdığımız Gökhan Özoğuz gibi juri üyeleri sayesinde ratingler hep tavan yapıyor.

O Ses Türkiye yarışmasına bugüne kadar ilk defa bir Ermeni katıldı. (Daha önceden katılıp Ermeni olduğunu açık açık söylememiş Ermeniler de olabilir tabii)  Corç Şeker ismini ekranda görünce “Acaba mı?” dedi birçok Ermeni izleyici. O ‘acaba’ şarkıdan sonra ‘kesinliğe’ kavuştu. İsim jurinin ilgisini çekti, her Ermeni’nin defalarca başına gelen hadise, Corç Şeker’in de başına bu sefer milyonların önünde geldi. Diyalog şöyle gelişti:

Murat Boz: İsmin neydi?

Corç: Corç Şeker

Hadise: (Yüzünde şaşkın bir ifadeyle)  Aaaaa….Aaa aaa ne güzel isim

Acun Ilıcalı: Çok mu şeker?

Hadise: Corç Şeker!

Murat Boz: Ben şeyi anlamadım, neden Corç ve neden Şeker? (Burada Murat Boz sanki biliyor ama özellikle soruyor gibiydi)

Gökhan Özoğuz: Baba Türk, anne yabancı galiba.

Corç: İkisi de Türkiyeli de ben Ermeni’yim ama Ermenilerde de Corç yok….

Belki iddialı olacak ama bu diyalogu ekran başında izleyen hiçbir Ermeni yoktur ki heyecanlanmasın. Özellikle de 50,60 yaşlarındaki Ermeniler,  hani çocuklarını “Aman her yerde Ermeni olduğunu belli etme”, “Kamusal alanda Ermenice konuşma” diye tembihleyen o nesil için ayrı bir heyecan kaynağıdır. Corç Şeker, “Ermeni asıllıyım” veya “Ermeni kökenliyim” diyerek kaçak dövüşmedi,  “Ermeni’yim” dedi ve ortaya atıldığından bu yana hararetli tartışmalara sebebiyet veren, Anayasa’da da olması talep edilen tanımlama olan Türkiyelilik kavramını açık açık kullandı.  Yani kendisi için riskli olabilecek iki tanımlamayı kem küm etmeden, sakince ve içtenlikle söyleyiverdi.  

Sıkı bir sese sahip olan Corç Şeker, juri üyelerini de etkiledi ve Hadise hariç tüm üyeler dönerek takımlarına almak için oldukça çabaladılar. Şeker’in seçimi ise, Ebru Gündeş oldu. 

BBG evi fenomenleri Edi ve Viken

Bu ekranlarda ilk olmuyor, bundan 12 yıl önce ‘Biri Bizi Gözetliyor’ yarışmasının ikinci sezonunda, Edi isimli bir Ermeni katılmıştı. Edi, birçok Ermeni için çok heyecan vericiydi. Ermeniliğini gizlemeyen ve devamlı haç çıkaran bir Edi vardı karşımızda. Haç takamaya korkan, Hristiyanlığını gizleyen, haç taktığı zaman da haçını gizleyen ve başına bir şey gelir korkusuyla ailelerin haç takmalarına izin vermediği çocukların olduğu bir dönemde Edi sayesinde Ermeniler belki de bir eşik atlamıştı. Edi’nin birinci olması büyük bir coşkuyla karşılandı, bu durum birçok Ermeni için acaba Türkiye’de bir şeyler değişebilir mi sorusunun barındırdığı umudu bahşetti.

2003 yılında BBG yarışmasına bir başka Ermeni, Viken Jamgoçyan katıldı ve  Viken de birinci oldu. Toplam beş sezon gerçekleştirilen bir yarışmanın 2 sezonunu Ermeni’nin kazanması Ermeniler için büyük olaydı. Tabii ki Ermeniler oylar attılar, oy atılması için çabaladılar ama bu birincilikler salt 50 bin Ermeni’nin oylarıyla olacak iş değildi. Türkiye’nin dört bir yanından hatırı sayılır bir hayran kitlesi kazandı iki yarışmacı da.

10 -12 yıl sonra yine fenomen bir yarışmada juriyi etkilemeyi başaran Corç Şeker’i görmek heyecan verici.

‘Vay be’ci yaklaşım vs. ‘İşini biliyorcu’ yaklaşım

Corç Şeker yarıştıktan sonra sosyal medyada da birden trend topic oldu. Ekşisözlük’te 2 türlü yorum ve bu yorum ekseninde Twitter’da  yer alan bazı yaklaşımlar dikkatimi çekti.  

1- Helal olsun veya  ‘vay be’ci yaklaşım 

 “Ermeni olduğunu söyleyerek yarışmayı kazanma şansını sıfırladı, ama helal olsun, tereddüt bile etmedi...”

2- ‘İşini biliyor’cu ve ‘lobici millet bunlar’ yaklaşımı  

 “Ermeni olduğunu söyleyerek, jüri elemesi haricinde yarışma kazanmayı garantilemiş eleman. BBG evlerini hatırlayın. O zaman Ermeni yarışmacı varsa birinci olurdu. Ermeniler böyle konularda çok destekçi oluyor.” 

Bu yaklaşımlardan ilkinin doğru olup olmadığını zamanla göreceğiz, umarım gerçekleşmez. Kazanması şart değil ama devam etmeyi hak eden sıkı bir sesi var.  Bu yarışmada hiç şüphesiz ki Corç Şeker birileri için önce Ermeni sonra iyi sesli çocuk olacak. Onun Ermeni olması iyi sesli olmasını kamufle edecek.  Şimdiden internete yüklenen video başlıklarına Ermeni Corç Şeker yazılmış bile.

Birileri için ise önce ‘iyi sesli çocuk’ sonra Ermeni olacak. İyi sesli olması Ermenileri sevmeyen kesimin duygularını kamufle edecek. Ermeniler için de hem iyi sesli hem de Ermeni çocuk olacak. Belki Ermeniler oy verirken daha sübjektif olacaklar. Nasıl olmasınlar ki?  Ünlü bir Amerikan filmi izlendiğinde filmin sonunda isim listesinde oyunculardan birisinin veya ışıkçının Ermeni olduğunu görüp heyecanlanan ve gururlanan Ermenilerin yaşadığı veya Kardashian Show’da “Evde Ermeni konyağı” var denmesinin bile bir Ermeni’nin yüzüne gülücük kondurduğu Türkiye’de bu çok doğal. Az kalmak böyle bir şey.

O şarkı neden Ermenice olmasın?

Twitter’da göze çarpan yorumların bir kısmı ise şöyle:

-Corç Şeker diye isim koyacak kadar ne yaşadı annen baban? Diye sormuş biri

Aşk yaşamış olmasınlar?

-En çok sorulan sorulardan biri: ‘Babanla annen Türk ise sen nasıl Ermeni ve Corç oldun?’

Buyrun bir yorum:  ‘Arkadaşm Corç Şeker nasıl bir isimdir yauuuu:) Hayır George da değil bildiğin Corç la. Anası babası Türk’müş, kendi Ermeni’ymiş, hayırlısı.’

Corç annem, babam Türkiyeli dedi, Türk demedi, buna benzer yüzlerce tweetten anladığımız üzere Türkiye halkı ‘Türkiyelilik’ kavramına aşina değil. Bu kadar yanlış anlaşılma tesadüf olamaz. Türkiyelilik kavramının sanırım tane tane açıklanması gerekiyor.

Bir de o nasıl isim diyerek dalga geçenlerle ve Corç’un ismiyle barışık olmadığını varsayarak faturayı nüfus müdürüne çıkaranlar var…

‘Corç Şeker; Senin nüfus kaydını yapan memur anaokulu terkti herhalde.’

‘Nüfus müdürü nasıl bir şerefsizdiyse artık. Corç Şeker ne la?

İlerleyen haftalarda Corç Şeker ekseninde gelişen birçok tartışmaya veya yoruma tanık olacağımız aşikâr.  Corç Şeker Ebru Gündeş’le çalışmayı tercih etti.  Yarışmada, milyonların önünde Ermenice bir şarkı ve mümkünse Sarı Gelin harici bir şarkı söylese; mesela bir duduk eşliğinde Dle Yaman patlatsa veya Sareri Hovin Mernem söylese?  İşte o zaman belki de Edi’de yaşanılan hissiyat artarak yeniden yaşanır, illa birinci olmasına da gerek yok.  O ses eğer bir de Corç Şeker olursa ne âlâ…