Ankara Valiliği: Soykırım kelimesi diplomatik sıkıntı yaratır

Ankara Valiliği, Kızılcahamam Belediyesi’nin kurmak istediği “Hocalı Soykırımı Müzesi”nin adına vize vermedi.

Valilik, “Soykırım kelimesinin kullanılması ve isim olarak verilmesi, diplomatik olarak sıkıntı yaratır” uyarısı yaptı. Belediye, valiliğin itirazı üzerine müzeye yeni isim arayışına girdi. Bazı ülkelerde ‘soykırım’ olarak kabul edilen ve adına anıtlar dikilen Hocalı katliamı, Ankara’da bir park ve müze ile yaşatılacak. Ankara’nın Kızılcahamam Belediyesi, Azerbaycan hükümetinin desteğiyle park olarak başlattığı tesisi, müzeye dönüştürme kararı aldı.

Temel atma törenine Azerbaycan milletvekillerinin de katıldığı müzenin açılışı, katliamın 22’nci yıldönümü olan 26 Şubat’a yetiştirilmeye çalışılıyor. Ancak ‘soykırım müzesi’ denmesine, Ankara Valiliği’nden itiraz geldi.

Kızılcahamam Belediye Başkanı Coşkun Ünal, Valiliğin itirazını ve müze hakkında şunları söyledi: “Azerbaycan devleti ile iki yıldır işbirliğimiz sürüyor. Şu âna kadar milletvekilleri, Sayın Aliyev’in danışmanları ve Sayın Büyükelçi geldi. İnşaat bitmek üzere. Panoramik bir müze hazırlıyoruz ve Ermeni milisler tarafından adeta yok edilen Hocalı’da yaşananları anlatacak eser ve belgeler yer alacak. Açılışı da yine bir daha insanlık böyle acılar yaşamasın niyetiyle yapmak istiyoruz. Ancak müzenin adını değiştirmek zorunda kaldık. Valilik, ‘soykırım’ kelimesinin yasal olarak kullanılamayacağını, diplomatik olarak sıkıntı yaratacağını bildirdi. Bunun üzerine müzenin adını değiştirme ihtiyacı gündeme geldi. Belki ‘Katliam Müzesi’ belki başka bir isim olacak ama orada yaşananların ne olduğunu dünya biliyor. İsim üzerine düşünüyoruz.”

HÜRRİYET

Kategoriler

Güncel Türkiye