Ötekilerin Postası ‘Nar Ödülleri’ni dağıtıyor

Sosyal medya üzerinden yurttaş gazeteciliği yaparak yayın hayatına başlayan ‘Ötekilerin Postası’, 3 Kasım Pazar gecesi yapacağı törenle ‘Nar Ödülleri’ni dağıtıyor.

ÖZGÜN ÇAĞLAR
ozguncaglar1@gmail.com

Cezaevlerinde Kürt mahkûmlarının yaptığı açlık grevlerine dikkat çekmek için ‘Açlık Grevi Postası’ adıyla, 21 Ekim 2012 tarihinde, Facebook ve Twitter’da yurttaş gazeteciliği yaparak yayın hayatına başlayan ‘Ötekilerin Postası’, birinci yıldönümünde ‘Nar Ödülleri’ adında bir ödül töreni düzenliyor.

garajistanbul’da 3 Kasım Pazar 19.00’da düzenlenecek olan gecede ‘ayrımcılıktan, ötekileştirmeden, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışmış, bu idealler uğruna örgütsel riskler almış, ezber bozmuş, barışın dilini kullanmış; bunları yaparken, insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren’ kişi, kurum/kuruluş ve hayatta olmayan kişilerin anısına ‘Nar Taneleri Ödülü’, ‘Nar Çiçeği Ödülü’ ve ‘Yaşayan Nar Ödülü’ başlığında üç ödül verecek.

6-30 Eylül tarihleri arasında aday önerilerini değerlendiren Nar Ödülleri’nin jürisinde Ayhan Bilgen, Mücella Yapıcı, Can Dündar, Ece Temelkuran, Emrah Serbes, Esmeray, Gülten Kaya, Mehmet Tarhan, İhsan Eliaçık ve Ötekilerin Postası bulunuyor. Açılış konuşmasını İstanbul HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yapacağı gecede, Ceylan Ertem, Şevval Sam, Bajar ve Luxus sahne alacak.

“Gece için sayılı günlerimiz kaldı, ekip olarak çok heyecanlıyız. Gece ile ilgili hazırlıklarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bin kişinin katılabileceği bir gece planlıyoruz” diyen Ötekilerin Postası, Agos’a konuştu:

Alternatif haber kaynaklarının önemi

“Ötekilerin Postası 21 Ekim 2013’de 1. yılını geride bıraktı. Bu bir yıl ülke ve dünya gündemi açısından oldukça hareketli, yoğun bir süreç olarak geçti. Böyle dönemlerde doğru haber alacağımız kaynaklar çok önemlidir. Genel olarak anaakım medyanın habercilik anlayışı iktidarın dilidir ve buradan aldığınız haberlerin doğruluğundan çoğu zaman emin olamazsınız. Özellikle Gezi sürecinden sonra bunu daha net bir şekilde görmeye başladık. Bu da insanları ister istemez alternatif haber alabilecekleri kaynaklara yöneltti ve bu noktada özellikle sosyal medya hayatımızda çok önemli bir hale geldi.

Ötekilerin Postası, kuruluşundan itibaren yurttaş gazeteciliği, dijital aktivizm ve sivil itaatsizlik duruşunu alternatif bir kaynak olarak sürdürmektedir. Ötekilerin Postası hem savaşı hem de barışı bir arada yaşadığımız bu dönemde, Türkiye’de barışa gönül veren kişi, kurum ve bu uğurda hayatını kaybetmiş kişileri, ötekileştirilen isimlerin mücadelesini göstermeyi istemektedir. Bu nedenle 3 Kasım’da 1. Nar Ödülleri sahiplerini bulacak.

‘Nar Ödülleri’ geleneksel olacak

Nar Ödülleri, her yıl Ötekilerin Postası’nın kuruluş yıl dönümünde verilecek. Bizler Nar Ödülleri’yle gösterilmeyeni göstermek, duyurulmayanı duyurmak ve daha özgür bir gelecek için emek verenleri selamlamak, onlara yalnız olmadıkları mesajını iletmek istiyoruz. 3 Kasım’da yapacağımız bu gece aynı zamanda birinci yılımızı da yeniden hatırlayacağımız bir gece olacak. Biliyorsunuz, son 4 ayda Facebook’un yoğun sansürü ile karşı karşıyaydık. Özellikle Gezi sürecinden sonra sayfamız dört kez kapatıldı ve ilerleyen süreçlerde de benzer bir durum yaşanabilir. Ötekilerin Postası uygulanan bütün bu baskılara rağmen barıştan yana olacak, anaakım medyanın görmezden geldiği, göstermekten korktuğu haberlere yayınında yer vermeye devam edecek. Ötekileştirilen bütün birey ve grupların sesi olmaya da devam edeceğiz.”