Faili meçhul bırakılmış siyasi cinayetlerin aydınlatılması için, yetkileri artırılmış bir Meclis Araştırma Komisyonu’nun kurulması talebiyle geçen yıl TBMM’ye dilekçe veren Toplumsal Bellek Platformu, 5 Aralık Pazartesi günü ikinci kez Meclis’i ziyaret ederek temaslarda bulundu.
EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr
Ziyareti, Agos’a değerlendiren Canan Kaftancıoğlu Ankara’ya platformu temsilen Metin Altıok, Uğur Mumcu, İlhan Erdost, Turan Dursun ve Musa Anter’in ailelerinin aralarında olduğu 13 aile olarak gittiklerini belirterek, “Aydınlık bir gelecek istiyorsak geçmişle yüzleşmeliyiz. Geçmişte yaşanan olayların, acıların gerçek faillerinin bulunması ile mümkündür” dedi.
Toplumsal Bellek Platformu üyesi Canan Kaftancıoğlu, meclisteki tüm partilere eşit mesafede durduklarını belirterek randevu taleplerine sadece BDP ve CHP’den olumlu yanıt aldıklarını söyledi. MHP’nin randevu taleplerini yanıtlamadığını, AKP’nin ise yoğun olduklarını gerekçe göstererek randevu vermediğini ifade eden Kaftancıoğlu, “Geçen yıl faili meçhullerin aydınlaması için, araştırma komisyonu kurulması istemiştik. Konu, Genel Kurul’a gelmiş fakat AKP’nin oylarıyla reddedilmişti. Biz bu dilekçemizi tekrarlayarak bu tür cinayetlerin insanlığa karşı işlenmiş suç olarak kabul edilmesi ve zamanaşımının kalkması gerektiğini ilettik” dedi. Partilerle görüşmelerinin olumlu geçtiğini belirten Kaftancıoğlu, BDP ve CHP temsilcilerinin bu yöndeki çalışmalara parti gruplarında destek vereceğini söyledi. İnsan Hakları Komisyonu’ndaki görüşmelerin ise olumlu geçmediğini söyleyen Kaftancıoğlu “Madımak’tan bahsederken komisyondan bize ‘Başbağlar katliamından kim bahsedecek’ sorusu yöneltildi. Elbette ki karanlıkta kalan ne kadar olay, katliam varsa aydınlatılmalı, gerçekler ortaya çıkarılsın. Bunun Başbağlar veya Madımak olması önemli değil” dedi.