Seçim yönetmeliğinin gecikmesi tepki çekiyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün (VGM), mevcut seçim yönetmeliğini yeni yönetmelik hazırlanana kadar askıya almasının üzerinden 10 ay geçmesine rağmen yeni seçim yönetmeliğinin hazırlanmaması tepki çekiyor.

EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün (VGM), mevcut seçim yönetmeliğini yeni yönetmelik hazırlanana kadar askıya almasının üzerinden 10 ay geçmesine rağmen yeni seçim yönetmeliğinin hazırlanmaması tepki çekiyor. Konu hakkında konuşan Vakıflar Meclisi Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, “Bu sürecin en kısa zamanda tamamlanması zaruri bir ihtiyaçtır” dedi. VGM ise gecikmenin bazı vakıfların görüş göndermemesinden kaynaklandığını belirtti.

VGM’den Agos’a verilen bilgide sürecin devam ettiği, yönetmeliğin hazırlanması için tüm vakıfların önerilerinin gelmesinin beklendiği vurgulandı: “İstanbul’daki vakıfların çoğu önerilerini gönderdi ama Anadolu’daki vakıfların bazıları göndermedi. ‘Şu kadar beklenecek’ gibi, belirli bir süre yok. Göndereceğini belirten bazı vakıflar var, onlar bekleniyor. Vakıflardan gelen taslaklar VGM’de değerlendirilecek. Bu sürecin ardından yeni yönetmeliğin hazırlanması iki ayda tamamlanacak.”

Yeni yönetmelik hazırlanmadan mevcut yönetmeliğin kaldırılmasının avukatlar tarafından ‘hukuksuzluk’ olarak nitelendirildiğini vurgulayan Laki Vingas, “Bazı vakıfların görüş bildirmemesi, yönetmeliğin hazırlanmamasının mazereti olamaz. VGM hassasiyet göstererek ‘Buyurun siz de katılın bu sürece’ dedi. Vakıfların yüzde 90’ı önerilerini iletti” dedi ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’e sıkıntıyı ilettiğini belirtti: “Bu sürecin en kısa zamanda tamamlanması zaruri bir ihtiyaçtır. Seçim yönetmeliği, hukuk devleti gerekliklerine uygun olarak kurallar ve denetim organlarının varlığı ile teminat altına alınmalı.”

Kim ne önerdi?

Rumlar: İl genelinde seçim

Rum Vakıfları Derneği (RUMVADER), VGM’nin istediği seçim taslağını geçen Nisan ayında tamamladı. Taslakta, seçimlerin il genelinde yapılması ve seçim tertip komisyonlarının atanmasıyla ilgili öneriler yer aldı. Seçimlerin en az üç merkezde sandık kurularak yapılması, bir kişinin çalıştığı vakıfta yönetici olmasının önlenmesi de, taslaktaki öneriler arasında.

Bulgarlar: ‘VGM bize haber vermedi’

Bulgar Eksarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın yönetiminden Milko Pecatikov, VGM’den kendilerine konuyla ilgili bir talep gelmediğini, bu yüzden de herhangi bir görüş bildirmediklerini söyledi.

Yahudiler: ‘Bizim sorunumuz yok’

Türk-Musevi Cemaati adına çalışmaları yürüten hukukçular arasında yer alan Ester Zozana, VGM’ye ilettikleri taslak hakkında bilgi vermekten kaçındı. Zozana, “Bizim eski yönetmelikle ilgili bir sorunumuz yoktu. Yönetmelik konusunda sadece Ermeniler ve Rumlar sorun yaşıyor” dedi.

Arap Ortodokslar: Aynı aileden en fazla iki kişi

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın gönderdiği taslakta, seçimlerin ülke genelinde aynı gün ve saatte yapılması, dört yılda bir olması şartı ile mayıs ayının son pazarı ya da ekim ayının ilk pazarı yapılması; yönetim kurulunun yedi asil, yedi yedek üyeden oluşması; aynı aileden iki kişiden fazla mensubun bulunmaması; seçim tertip heyetinde vakıf personelinin olmaması önerileri yer aldı.

Süryaniler: ‘Seçmen yaşı 18 olmalı’

VGM’nin talebinin kendilerine ulaşmasının ardından kısa zamanda görüşlerini ilettiklerini ifade eden Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin, önerilerinde seçmen yaşı ve kimlerin aday olabileceği konuları üzerinde durduklarını açıkladı.