‘Daha temiz ve yaşanılabilir bir Kınalıada istiyoruz’ sloganıyla kurulan Kınalıada Platformu, henüz Haziran ayında kurulmuş olmasına rağmen geniş bir çevrenin ilgisini çekti. Sosyal medya aracılığıyla bir araya gelen platforma şimdiye kadar 2 bini aşkın üye oldu. Platform sözcüsü Nurhan Çetinkaya’yla Kınalıada’nın sorunlarından platforma, yerel seçimlere dair konuştuk.
VARTAN ESTUKYAN
vartan@agos.com.tr
‘Daha temiz ve yaşanılabilir bir Kınalıada istiyoruz’ sloganıyla kurulan Kınalıada Platformu, henüz Haziran ayında kurulmuş olmasına rağmen geniş bir çevrenin ilgisini çekti. Sosyal medya aracılığıyla bir araya gelen platforma şimdiye kadar 2 bini aşkın üye oldu. Platform sözcüsü Nurhan Çetinkaya’yla Kınalıada’nın sorunlarından platforma, yerel seçimlere dair konuştuk.
-
Kınalıada Platformu kim tarafından, ne zaman ve hangi amaçla kuruldu?
Platform, ben ve benim gibi düşünen birkaç dostumla birlikte sosyal medyada kurduğumuz ‘Daha temiz ve yaşanılabilir bir Kınalıada istiyoruz’ adlı grubun eseri aslında. Sosyal medyada ilginin arttığını görünce peş peşe projeler geliştirmeye başladık ve ada halkıyla buluşmalar düzenledik. Benim bu platformu kurarken tek arzum, üç yaşındaki kızıma, çocukluğumdaki Kınalıada’yı yaşatmaktı.
-
Platformun kaç üyesi var?
Bir sivil toplum kuruluşu olduğumuz için, üye yerine gönüllü demek daha doğru olur. Sosyal medyada kurduğumuz grupta toplam 1503 kişi bulunuyor. Ancak sosyal medyayı kullanmayıp, bizlere ulaşan ve iletişim bilgilerini veren 562 kişiyi de eklersek, toplamda bu sayı 2065’i buldu. Sayımız her geçen gün artıyor.
-
Platform hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Kınalıada’nın sorunlarına destek olmak amacıyla oluşturduğumuz bu platform adada birçok ilke imza attı ve atmaya da devam ediyor. Ülkemizde her şey devletten beklemek mümkün değil maalesef ve sivil toplum oluşumları da devletin eksik kaldığı yerlerde devreye giriyor. Kınalıada’da bu işleri yürütecek bir sivil toplum kuruluşu yoktu. Örneğin sağlık sorunu adamızın üzerinde kara bulut gibi duruyor.
Ada halkı hafta içleri 17.00’den sonra ve Cumartesi ve Pazar günleri Allah’a emanet yaşıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından tam teşekkülü hizmet verilmesi için adaya 6 bin kişinin nüfus kaydının yapılması gerekiyor. Biz de bu durumu değerlendirip, ‘Madem devlet yok, özel sektör var’ diyerek bir imza kampanyası başlattık ve her geçen gün daha olumlu sonuçlar alıyoruz bu kampanyadan. Ayrıca belediye hizmetlerinde doğan aksaklıkları da gidermeyi amaçlayan, şu sıralar geliştirdiğimiz ve yakında kamuoyuyla da paylaşacağımız bazı projelerimiz var.
-
Kurulduğundan bu yana platform ne gibi organizasyonlara imza attı?
İlk projemiz adadaki çöplerin toplanmamasına ilişkin oldu. Yazın ada nüfusunun büyük çoğunluğunu Bakırköy ve Şişli civarında oturanlar oluşturuyor. Madem belediyenin sıkıntısı var, biz de hemen bir imza kampanyası başlattık ‘Kınalıada’da hizmet istiyoruz’ diye. Bu iki semtin belediye başkanlarıyla irtibata geçtik, Bakırköy Belediye Başkanı Sayın Ateş Ünal Erzen 30 adet çöp konteynırı, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve yardımcısı Vazken Barın da 20 işçi, su tankeri ve çeşitli desteklerde bulundu. Buradan her iki belediye yetkililerine de teşekkür etmek istiyorum.
İkinci projemizse ulaşımla ilgiliydi. Yeşilköy-Adalar arası motor hattının başlamasını sağladık. Daha önce de girişimler olmuş fakat Bakırköy’deki iskele sorunu giderilemeyince, bir türlü faaliyete geçmemiş. Biz Yeşilköy balıkçı barınağının bize verdiği destekle bu seferlerin başlamasında etkin güç olduk.
Üçüncü ve en önemli projemiz ise belirttiğim gibi sağlık sorunu üzerine. Bu sorunun çözülmesi için de bir imza kampanyası başlattık ve toplam 1700 imza topladık. Somut çözümler üretmek amacıyla Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu’yla bir araya geldik. Ayrıca Lokman Hekim Vakfı üyeleriyle de iletişimimiz sürüyor. İlerleyen günlerde bu konuyla ilgili müjdeli haberler vereceğimize inanıyorum.
Temizliğe önem vermek amacıyla ‘Beyaz Gece’ adı altında bir yemek düzenledik. 400 davetli beklerken 650 kişi geldi ve bu bizi çok mutlu etti. Daha sonra ada halkıyla bir forum düzenledik. Adalar Belediyesi yetkilileri de davetliydi o foruma. Görevde bulundukları 4,5 yıllık süre boyunca icraatları ve eksiklikleri konusunda konuşuldu. ‘Yarın seçim yapıldı ve siz başkan oldunuz, ilk ne yapardınız?’ sorusunu sorduğumuz bir halk toplantısı düzenledik. Herkesin ortak bir cevabı var: sağlık sorunlarını çözmek.
-
Sadece Kınalıada halkının sorunlarına çözüm üretmek için kurulan bir platform mu bu?
Öncelikli olarak Kınalıada halkı için, evet. Fakat ilerleyen tarihlerde hedefler ve taşlar yerine oturduğunda, diğer adalara da destek vermek istiyoruz. Heybeliada’daki sağlıkla ilgili düzenlenen forumu destekledik ve bu tür forumları desteklemeye de devam edeceğiz.
-
Belediye tarafından destek görüyor musunuz?
Sayın Mustafa Farsakoğlu ve başkan vekili Raffi Hermon Araks Bey bu yıl adalar için geçen yıllara göre daha çok çaba gösteriyor. Demek ki adada bir diyalog ihtiyacı varmış. İnsanlar da buna alıştı. Bir sıkıntı oldu mu hemen bizi arıyorlar, biz de belediyeye bildiriyoruz.
-
Yerel seçimler yaklaşıyor. Sizin bu konuda ne tür çalışma ve planlarınız var?
Gönüllü olarak ön ayak olduğum bu hizmetleri takiben, Belediye Başkanı Farsakoğlu’ndan belediye meclis üyesi olmam için bir teklif geldi. Ben de önce ailem ardından da arkadaşlarımın onayını aldıktan sonra teklifi kabul ettim. Adaya dair hayal ettiğim şeyleri başarmak için sistemin içinde yer almam gerektiğini düşündüm. CHP meclis üyeliğimi tescillerse, seçim çalışmalarım olacak.
Şunu ifade etmem gerekiyor ki, azınlık olarak tek çoğunlukta olduğumuz yer, adalar. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Bunun da yolu birlik ve beraberlikten geçiyor.