Demirtaş: Kürtlerin hakları rehin olarak tutulmak isteniyor

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısında, 'Biz anamızdan taksitle mi doğduk da haklarımızı taksit taksit veriyorsun. Anadilde eğitime karşı olan yok. Kim karşı? Çünkü elde rehin olarak tutulmak isteniyor Kürtlerin hakları' dedi.

İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları:

Birinci gündem maddemiz Türkiye’nin demokratikleşmesidir. Bugün içinde bulunduğumuz ortamda da parti olarak başından beri katkı sunduğumuz çözüm sürecine dair değerlendirme yapmak istiyorum.

Hükümet bu sürecin başında bir müzakereden söz ediyordu. Ve bunu bir karşılıklı diyalog üzerine kurulu bir süreç olarak tanımlıyordu. Açıklanan paketin içeriğinden önce Başbakan bu paket açıklarken ortada hiçbir süreç kalmadığını teyit etmiş oldu.

Bugünkü grup toplantısında Başbakan ortada süreç olduğunu kabul etmiyor. Açıkladığı paketin süreçle de alakası yok. Ortada diyalog da yok. Hükümet fiili olarak süreci bitirmiş haldedir.

Öcalan elinizde rehin

Paketin süreçle bağını söyleyenlere bile sert cevap vermiştir. Bu korkaklık, aymazlık, ikiyüzlülüktür. Öcalan İmralı’da elinizde rehin tutulan bir mahkûmdur. Sizin onayınız olmadan hiçbir heyetle görüşme yapamaz. Sizin heyetiniz zorla İmralı’ya getirmemiştir.

Kendi başlattıkları sürecin arkasında duramıyor olmak siyasi korkaklıktır. Bu paketin açıklanma biçimi tümüyle müzakereyi bitime üzerine inşa edilmiştir. Müzakere yürüten tarafların görüşleri alınmadı, Öcalan’ın, Alevilerin görüşleri alınmadı. Tekçi bir dayatmayla bu paket budur dediler. Müzakereye niyetiniz yoksa paçaları niye sıvadınız.

Biz AKP sevenler derneği miyiz?

AKP’nin kara kaşı kara gözü için süreci desteklemiyoruz, Türkiye halkı barışı hak ettiği için destekliyoruz. Sürece verdiğimiz desteğin yüzde 80’ini AKP kendi kişisel ihtiyaçları için harcamıştır. Bu AKP’nin ilk defa yaptığı bir şey mi? Hayır.

Öcalan İmralı’da kendisine gelen heyeti defalarca uyardı. Beklenti diyalogun daha da artmasına yönelikken çıkmışlar karşısındaki muhatabı hiçe almayan bir anlayışla paketi açıklıyorlar. Herkesin de kendi kuyruklarına takılmasını bekliyorlar. Siz siyasi patisiniz de biz de AKP Sevenler Derneği miyiz? Paket AKP’nin yüzünün teşhir olmasından başka bir şey değil.

'Andımız'ı zaten okumuyorlardı

Andımız... Zaten 3-4 yıldır çocuklarımız zaten okumuyor burada. Bitmiş bir mesele. Başörtüsü. Zaten insanlar kamusal alanda başörtüsü takıyor. Fiilen bir sorun yoktu. Halk fiilen bu sorunu kendi çözdü. Ama AKP şimdi bunu kendi başarısıymış gibi gösteriyor.

Bizim kendi okulumuz yok. Özel okula gönderecek parası yok. Senin vekillerinin, cemaatin özel okulları var. Özel okulda anadilde eğitim serbest olunca Kürt çocuklarını senin okullarına mecbur edeceksin, buna da eşit yurttaşlık diyeceksin. Yemezler.

Anamızdan taksitle mi doğduk?

Biz anamızdan taksitle mi doğduk da haklarımızı taksit taksit veriyorsun. Anadilde eğitime karşı olan yok. Kim karşı? Çünkü elde rehin olarak tutulmak isteniyor Kürtlerin hakları. Sen kimsin ki sadaka dağıtıyor gibi hak dağıtıyorsun. Bunu yapmam dersen gidersin.

Şimdi de kendisine niye minnet duymuyoruz diye çıkışıyor. Sen müzakere anlayışını bile kabul etmeyen bir başbakan olarak muhatabından nasıl destek beklersin?

Barajı sıfıra indirelim

Seçim barajında 3 seçenek sunuyor. Gerçekten demokrasiyi savunuyorsan barajı sıfıra indirelim bugünkü sistem devam etsin. Yüzde 50 oy alıyorsun işte neyden korkuyorsun?