‘Rabia’ işaretinin anlamı ne? Rabia kim?

Mursi taraftarları hem toplandıkları Rabiatül Adeviyye Meydanı’na hem de, Mursi’nin 4. Cumhurbaşkanı olmasına gönderme yaptıkları için bu işareti benimsedi

Mısır’da darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatül Adeviyye Meydanı’ndan başlayan ve tüm dünyaya yayılan ‘Rabia işareti’nin Mısır’da “Darbeye Karşı Koalisyon” tarafından tüm gösterilerde öncelikli sembol olarak kullanılması istendi.

‘Rabia işareti’ Mısır dışındaki gösterilerde de yayıldı ve Türkiye’nin de gündemine oturdu. İşaret, Twitter’da #R4BIA hashtag’iyle trend topic olurken, Başbakan Erdoğan’ın Cumartesi günkü Bursa mitinginde Rabia selamı vermesi Arap basınında da geniş yer buldu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da dün Muğla’da katıldığı temel atma töreninde aynı işareti yaptı.

Fenerbahçeli Emre Belözoğlu ile Çaykur Rizesporlu Sercan Kaya da Rabia işaretini yeşil sahalara taşıyan isimler oldu.

İşaretin anlamı ne? Rabia kim?

Rabia, Arapça’da 4’üncü demek. Mursi taraftarları hem toplandıkları Rabiatül Adeviyye Meydanı’na hem de Mursi’nin 4. Cumhurbaşkanı olmasına gönderme yaptıkları için bu işareti benimsedi.

Rabiatül Adeviyye Meydanı ise adını 8. yüzyılda yaşamış sufi bir kadın şairden alıyor. Rabia da ailesinin 4. çocuğu. Rabia çocukluğunu köle olarak geçirir ve kaçma teşebbüslerinde sonra özgür kalır. Bu yüzden Mısır’da özgürlüğün simgesi olur.

Kadın evliyalardan biri kabul edilen Rabia'tül Adeviyye genç bir kızken anne ve babası öldü. Basra'da kıtlık baş göstermişti. O da bir ihtiyara hizmet etmeye başladı. İhtiyar daha sonra Rabia'yı azat etti.

Rabia'tül Adeviyye'nin ömrünü ilim ve ibadet ile geçirdiği, kefenini de sürekli yanında taşıdığı söylenir. İlk dönem sufi şairleri arasından en önemli isimlerden biri olan Rabia'nın İlahi aşk öğretisi kendisinden sonraki sufileri de önemli ölçüde etkilemiştir. Ayrıca zamanın şeyhleri ve mürşitleri Rabiatül Adeviyye'yi ziyaret edip sohbet meclislerinde onun derin bilgisinden ve görüşlerinden yararlanmışlardır.

Bazı kaynaklarda ‘dişi aslan’ olarak da anılan Rabia’tül Adeviye, 752′de Kudüs civarında vefat etmişti.

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya