Ethem Sarısülük davasında polisin yargılanmasına durdurma kararı

Ankara 6.Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük'ün ölümüyle ilgili olarak sanık polis memuru A.Ş hakkındaki davanın 'yargılama izni alınmadığı' gerekçesiyle yargılamanın durmasına ve gereğinin yerine getirilmesi için dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi.

Gezi Parkı eylemlerinin Ankara ayağında Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin 1 yıl 4 aydan 5 yıla kadar açılan hapis davası isteminin durdurulmasına karar verildi.

Önceki gün iddianamenin kabulüne karar veren Ankara 6.Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin polis memuru A.Ş hakkında davanın davanın yargılama izni alınmadan yapıldığı gerekçesiyle yargılamanın durmasına ve gereğinin yerine getirilmesi için dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi.

Bu karar çerçevesinde dosya da tekrar başa dönülecek. Başsavcılık yargılama izni için dosyayı Ankara Valiliğine gönderecek.  Vali başkanlığındaki Ankara İl İdare Kurulu yargılama izni vermezse tek bir gün bile tutuklu olmayan A.Ş, mahkeme önüne çıkmadan Sarısülük davası kapanmış olacak. 

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, haklarını aramak için her türlü yola başvuracaklarını belirtti. İç Hukuktan ümitlerini tamamen kestiklerini belirten Bayraktar, önce Anayasa Mahkemesine ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne 'adil yargılanma hakkının ihlali' başvurusu yapacaklarını belirtti.  Bayraktar, 'Bir polis memurunun önce tekme atıp sonra ateş ederek birini öldürmesi görevle ilgili değildir. Yargılama izni istenebilmesi için suçun görevle ilgisi olması gerekir. İdari olarak ateş emri verilseydi belki bu konu tartışılabilirdi. Ama ateş et emri verilmemiş. Görev sınırının aşılması sözkonusu. Görevini yaparken ama görevi dışında işlenmiş bir suçtur. Bu nedenle ağır ceza mahkemesinin kararı bu yönüyle de hukuka aykırı' diye konuştu.