Ermeni Diasporansı'nın varlık mücadelesiyle ilgili olarak Ermeni kültürüne ve diline sahip çıkabilmek, gençleri de bu konularda kültürel olarak aydınlatabilmek için sanal üniversite uygulaması başlatıldı. Armenian General Benevolent Union (Ermeni Hayırseverler Genel Birliği AGBU) 2009’da hayata geçirdiği ‘Armenian Virtual College’ online üniversite projesi ile gençlere Ermeni kültürünü doyasıya yaşama şansı tanıyor.
Lilit Gasparyan
Ermeni Diasporası’nın varlık mücadelesinde, Ermeni diline ve kültürüne sahip çıkabilme kaygısı çok temel bir rol oynar. Son yıllarda internet kullanımı dil ve kültürü asimilasyon tehlikesine karşı koruma konusunda önemli bir araç haline geldi. Armenian General Benevolent Union (Ermeni Hayırseverler Genel Birliği AGBU) 2009’da hayata geçirdiği ‘Armenian Virtual College’ online üniversite projesi ile gençlere Ermeni kültürünü doyasıya yaşama şansı tanıyor. Yerevan Devlet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Teknoloji Merkezi akademisyenleri tarafından hazırlanan bu özel ders program; öğrencilere müzik ve mimarinin de dahil olmak üzere Ermeni kültürü, Ermeni tarihi ve Ermeni dili fakültelerine denk donanımla mezun olma şansı tanıyor. Her dönem yaklaşık 200-250 öğrencisi olan üniversite, hem Ermeni dilini öğrenmek isteyenlere hem de araştırma yapanlara yardımcı olmak adına çok özel bir kaynak.
Tamamen sanal olarak hizmet veren bu üniversite projesi kapsamında dersler Batı ve Doğu Ermenice, Rusça, İngilizce, Türkçe, İspanyolca ve Fransızca olmak üzere Ermeni halkının dağılmak ve yeni vatan kabul etmek zorunda kaldığı yerlerin dillerini kapsayacak şekilde çok dilli bir anlayışla veriliyor. Büyük çoğunluğu ABD’den olmak üzere dünyanın her yerinden üniversiteye kayıtlar mevcut. Kayıt yaptırmak için Ermeni olmak ya da Ermeni arkadaşlara sahip olmak yeterli oluyor. Dokuz haftalık kurslar için sembolik olarak 199 dolar ödeme alınıyor. Maddi durumu yeterli olmayan öğrencilere indirim yapılırken hâlihazırdaki öğrencilerin yarısı bu eğitim programından ücretsiz olarak yararlanmakta.
Gerçek üniversiteden farkı yok
Sanal Ermeni Üniversitesi eğitim kalitesi ve disipliniyle de kampuslara dağılmış gerçek üniversitelerden geri kalmıyor. Öğrenciler haftada en az bir kere ödev hazırlama ve iki kere öğretmenle internet üzerinden görüşmek zorundalar. Eğitim programlarına ek olarak, öğrencilere sanat merkezlerini tanıyabilecekleri sanal gezi ve birbirleriyle tanışıp sosyalleşebilecekleri sanal forum imkânları da düşünülmüş. Son olarak öğrenciler Madenataran elyazması müzesini ve Cafesjian sanat merkezini sanal olarak yakından görme şansına sahip olmuş.
Evde, işte, seyahat sırasında kısacası hayatın her anında ziyaret edilebilecek bu sanal üniversiteye başvurabilmek için ise www.avc-agbu.org sitesine girip başvuru formunu doldurmak yeterli. Sanal üniversitenin kurucusu Dr. Yervant Zorian, üniversitenin lisans alabilmek için hükümet ile görüşmelere devam ettiğini, lisans aldıktan sonra ise gerekli 5 yıllık sürenin dolmasının ardından resmi onay (akreditasyon) için uluslararası kurumlara başvuracaklarını belirtiyor.
Online Ermenice eğitim fikrinin ABD’nin pek çok yerinde düzenli olarak devam edilebilecek Ermeni okulların bulunmaması gerçeğinden doğduğunu belirten Zorian, “Internet üzerinden öğrenme programı bu ihtiyaca bir cevap olarak doğdu; insanlar artık geleneksel okul yapıları olmadan dünyanın her yerinden Ermeni eğitimine ulaşabilecekler. Nitekim kısa sürede akıcı şekilde Ermeni konuşmayı öğrenen birçok öğrenci ile tanışma fırsatım oldu ve onların kat ettiği bu mesafeden büyük mutluluk duydum” diyor.
Güncellemelere açık sistem
Çok dilli sistem ve Ermenicenin özel alfabesi teknik olarak sağlam bir alt yapı üzerine kurulmuş. Sanal program, daha fazla desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere de ek hizmetlerle yardımcı olmaya çalışıyor. Sistemin değişiklik ve güncellemelere de çok açık olduğunu belirten Dr. Yervant Zorian eğitim güçlü yanlarını şöyle paylaşıyor: “Eğitim yöntemlerimizi ve eğitim yazılımımızı elimizden geldiğince güncel tutmaya çalışıyoruz. Sanal eğitimin üç temel alanı olan ders içerikleri, online öğrenme pedagojisi ve yazılım teknolojilerinde en iyi uzmanlarla ve gönüllülerle çalıştığımız için çok şanslıyız.”
Son üç yıl boyunca pek çok değişikliğe gidildiğini anlatan Zorian, “Kendimizi çok geliştirme fırsatı bulduk. Ermeni müziği gibi yeni derslerle eğitim skalasını genişlettik, yeni site haritaları ile teknik çözümlerimizi arttırdık ve son olarak program kullanım diline Türkçeyi ekledik. Bunlar bizim için çok yararlı çalışmalardı” diyor. Elbette söz konu olan eğitim ve internet olanakları ise, ilerlemenin sonu yok. Bu açıdan sanal üniversitenin gelecek için hedefleri de çok yüksek: “İlerleyen zamanda yeni kurslar açarak, tarayıcımıza yeni kanallar ekleyerek, programımızı sadece öğrenciler için olmaktan çıkarıp tüm halka açarak çalışmalarımızı daha da genişletmek istiyoruz” diyen Zorian, “Bir sonraki röportajımızda bu yeni gelişmelerimizin gidişatı ile ilgili konuşmaktan çok mutlu oluruz” diyerek gülümsüyor.
Rakamlarla AGBU AVC projesi
Ermeni Sanal Üniversitesi 2004’te AGBU’nun Silikon Vadi Bölümü Başkanı Dr. Yervant Zorian tarafından kuruldu. Üniversitenin Ermeni dili ve edebiyatı kürsüsü on bölümden oluşuyor. Yaşları 20 ila 85arasında değişen öğrenciler 65 farklı ülkeden geliyor. Hali hazırda Ermenistan, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki eğitim kurumları ile yakın işbirliği içinde olan
AVC, akreditasyon için gereken şartları tamamlama aşamasında. Bu noktada şartlardan biri de 5 yıllık deneyim süresini geride bırakmış olmak. Ermeni sanal üniveristesi halen 4. Yılı içinde.