Surp Giragos Kilisesi’nin müştemilat bölümü, Diyarbakır’da kurulacak Kent Müzesi içerisindeki Ermeni Kültürü ve Sanatı Bölümü’nün sergilenme mekânı olarak kullanılacak. Kilise yönetimi, Diyarbakırlı Ermenilerle ilgili belge ve objelerin kendilerine bağışlanmasını istedi. Kent Müzesi’nin kilise bünyesindeki kısmının masrafları Belediye tarafından karşılanacak.
ROBER KOPTAŞ
2012 yılında yenilenerek ibadete açılan Surp Giragos Kilisesi, Diyarbakır’da kurulacak olan Kent Müzesi’nde yer alacak olan Ermeni Kültürü ve Sanatı Bölümü’nün sergilenme mekânı olarak kullanılacak. Diyarbakır Belediyesi ile kilise vakfı arasında imzalanan protokolle resmiyet kazanan anlaşmaya göre, şehrin tarihi yapılarından Cemil Paşa Konağı’nda kurulacak olan müzenin bir bölümü de Surp Giragos Kilisesi’nin müştemilatında olacak. Bu bölümde, Diyarbakır’da Ermeni yaşantısını yansıtan tarihsel objeler, belgeler ve metinlere yer verilecek. Kilise yönetimi, tüm dünyadaki meraklılara, Diyarbakırlı Ermenilerle ilgili ellerindeki tarihi değeri haiz, fotoğraf, gündelik yaşam materyalleri, belgeler gibi objeleri kendilerine bağışlaması için çağrıda bulundu.
Belediye’den destek
Surp Giragos Kilisesi Vakfı Başkanı Vartkes Ergün Ayık ve kilise yönetiminden Pelin Ayık’ın verdiği bilgiye göre, imzalanan protokol, önceden vakıf yönetimden izin almak kaydıyla, kilise ve ek yapılarında söyleşi, sergi, konser gibi sanat etkinliklerinin yapılmasına da imkân sağlıyor. Bu tip etkinliklerin, kilise vakfı için kalıcı bir gelir kaynağı halini alması umut ediliyor. Belediye ile Vakıf arasında varılan anlaşmaya göre, Kent Müzesi’nin kilise bünyesindeki kısmının masrafları Belediye tarafından karşılanacak. Belediye, kilisenin güvenlik ve temizlik ihtiyacını da üstlenerek, vakfı önemli bir masraf kaleminden kurtaracak.
1 milyon TL borç
Yönetim Kurulu Başkanı Vartkes Ergün Ayık, Agos’a yaptığı açıklamada, kilisenin restore edilmesi ve ibadete açılmasının kendileri ve tüm dünyadaki Diyarbakırlılar açısından büyük bir sevinç kaynağı olduğunu, ancak müteahhit firmaya hâlâ borçlu olduklarını ifade etti ve destek beklediklerini söyledi. İnşaatın kesin hesaplarının çıkarıldığını ve müteahhit firmanın resmi birim fiyatlar üzerinden yaptığı hesaplamalar sonucunda 5 milyon 900 bin lira maliyet çıkardığını, ancak daha sonra %20 indirim uygulayarak bu meblağı 4 milyon 800 bin liraya düşürdüğünü anlatan Ayık, şu ana kadar bu paranın 3 milyon 780 bin lirasını ödediklerini, geriye 1 milyon 20 bin lira (+ yüzde 18 KDV) kadar borçları kaldığını ifade etti. Bu meblağın ödenebilmesi için kaynak arayışında olduklarını belirten Ayık, bunun için tüm Ermeni toplumunun ve hayırseverlerin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Yardım bekliyor
Pelin Ayık’ın verdiği bilgiye göre, borcun ödenebilmesi için önümüzdeki dönemde New York’ta bir yardım toplama yemeği ve İstanbul’da da birtakım etkinlikler düzenlenecek. Ayık, yaptığı açıklamada, kilise vakfının sadece maddi kaynağa değil, insan gücüne de ihtiyaç duyduğunu, kilise ve vakıf için koşturacak, emek ve zaman harcayacak insanlara kapılarının her zaman açık olacağını söyledi.
17 mülke iade
Surp Giragos Kilisesi’ne Patriklik makamı tarafından bir din adamı atanması halinde kentteki ve çevre illerdeki Ermenilerin ve din değiştiren Ermenilerin kiliseyle daha sıkı bağ içinde olacağını, bunun da kilisenin ayakta kalmasını sağlayacak en büyük güvence olacağını ifade eden Vartkes Ergün Ayık, son dönemde Vakıflar Genel Meclisi kararlarıyla 17 mülkün vakfa iade edildiğini müjdeledi. Kilisenin inşaatından kaynaklanan borcu bu mülklerin satışıyla kapamak istemediklerini, bunun kilisenin geleceğini ipotek altına almak anlamına geleceğini söyleyen Ayık, duyarlı insanları kiliselerine sahip çıkmaya çağırdı.
Ayık, kilisenin çevresindeki dükkânların restorasyonuyla ilgili de bir proje hazırladıklarını, Anıtlar Kurulu’nun onayını alan bu proje için 900 bin liraya ihtiyaç duyduklarını, projenin gerçekleşmesi halinde, kilise mülkiyetindeki dükkânlardan bugünküne göre çok daha fazla gelir elde edeceklerini söyledi. (AK)
(Kent Müzesi’nin Ermeni kültürü ve sanatı bölümünde sergilenmek üzere ellerindeki materyalleri bağışlamak isteyenler pelin_ayik@hotmail.com adresiyle iletişim kurabilirler. Bağışlanacak olan objelerin mülkiyeti kilise vakfına ait olacak.)