Ankara’da Türkiye – Azerbaycan siyasi istişareleri

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Araz Azimov dün (30 Nisan Salı) Türkiye’ye ziyarette bulundu.

Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Fatih Ceylan ile Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Azimov başkanlığında gerçekleştirilen istişarelerin ardından, “Azerbaycan ile her alanda mükemmel düzeyde seyreden ikili ilişkilerimizin yanı sıra, Yukarı Karabağ’a ilişkin müzakere sürecine dair gelişmeler başta olmak üzere, bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunuldu” açıklaması yapıldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Araz Azimov bu görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile de bir araya geldi.

Aliyev - Sarkisyan görüşmesi yakında gerçekleşebilir

Görüşme öncesinde Rus bir uzmanın görüşlerine başvuran Rusya'nın Sesi radyosunun haberine göre Mayıs ayının ortalarında Polonya’nın Krakow kentinde Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının görüşmesi planlanıyor. Ardından Aliyev-Sargsyan zirvesi düzenlenebilir. Bakü, gelecek eylem planını belirlemek üzere Ankara’yla pozisyonları karşılaştırmak istiyor. Politolog Stanislav Tarasov, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte, konuyla ilgili olarak şunu söyledi:

“Geçen yılın sonlarında Türkiye, Ermenistan’ı Azerbaycan ve Rusya’ya bağlayan demiryolu hattına uygulanan ablukanın kaldırılmasına ilişkin kendi önerisini AGİT Minsk Grubu’na sunmuştu. Öneride, Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan’ın bazı bölgelerini iade etmesi öngörülüyordu. Ankara’nın bu girişimini reddeden Yerevan, ilk başta, herhangi bir önkoşul olmaksızın Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesini öngören Zürih protokollerinin onaylanmasını talep ediyor.

Aynı zamanda Bakü-Tiflis-Kars demiryolu yapımının durdurulduğu haberi alındı. Cumhuriyet Halk Partili milletvekili Ensar Öğüt’ün söylediğine göre, Ermenistan’ı devre dışı bırakan “Kafkasya Kapısı”nın 2013 yılında hizmete girmesi programı suya düştü. Bu programın 2014-2015 yıllarında yeniden başlatılması da kuşku yaratıyor.

Bu bağlamda Türk medyası, politikacılara atıfla, Kürt çözümünün ardından Ermeni sorununu da çözmesi Ankara’ya baskı yapılacağını belirtiyor. ABD Ulusal İstihbarat Teşkilatı Başkanı James Clapper, kongreye sunduğu raporda Washington’u, Zürih protokollerini uygulama politikasını sürdürmeye çağırdı. Amerikan uzmanları, bu belgeleri Türkiye’ye karşı kullanılan “yumuşak güç” olarak görüyor ve aynı zamanda Ermenistan’ı Güney Kafkasya’da “ikinci İsrail”e dönüştürmeye çalışıyor. Amerika’nın hazırladığı senaryoya göre Türkiye, Ermenistan’la silahlı çatışmaya girmemesi için Azerbaycan üzerinde caydırıcı etkiye sahip olmalı.

Bu koşullarda, Ankara’nın Dağlık Karabağ sorununundaki tutumunda önemli bir değişikliğin yer almaması ve Zürih protokollerini Karabağ çözümüyle aynı potada görmeye devam etmesi Bakü için çok önemli. Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Araz Azimov’un bunu başarıp başarmayacağı yakında ortaya çıkacak.”

Kategoriler

Güncel Türkiye