Taksim'deki 24 Nisan anmasına diaspora da katılıyor

İttihat ve Terakki’nin aldığı tehcir kararının ardından İstanbul’da Ermeni aydınların topluca tutuklanarak Ayaş ve Çankırı’ya gönderildiği, Ermeniler tarafından Soykırımın'ın başlangıcı olarak kabul edilen 24 Nisan 1915'i anmak için 4 yıldan beri Taksim‘de düzenlenen toplantıya bu yıl ilk kez Almanya, Bulgaristan, Romanya, Hollanda ve Fransa’da yaşayan diaspora Ermenilerinden temsilciler de katılıyor.

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi, 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı'nın yıldönümü anma etkinlikleri çerçevesinde Avrupa'dan gelen sivil toplum ve diaspora örgütleri ile Cezair Restoran'da basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Dur De Girişimi üyesi Levent Şensever, bu sene de 24 Nisan'da saat 18.30'dan itibaren Taksim Meydanı'nda bir araya gelerek saat 19.15'te soykırımda katledilenleri anacaklarını söyledi. Şensever, İnsan Hakları Derneği'nin Sultanahmet'te gerçekleştireceği anma etkinliğine de katılacaklarını duyurdu.

Toplantıda konuşan ırkçılık karşıtı EGAM Başkanı Benjamin Abtan, 'Biz delegasyon üyeleri olarak Ermeni Soykırımı'nı anmak üzere buradayız. Çeşitli arka planlara sahip çeşitli siyasetlerden bu anma için geldik; çünkü asıl olarak soykırım etnik bir mesele olmaktan öte, insan hakları ile ilgili bir mesele. Bugün karşı karşıya olduğumuz bu soykırım inkarı sadece Türkiye'de söz konusu değil. Yahudilere ya da Romanlara uygulanan inkarda da gördüğümüz gibi soykırımın inkarı soykırımın devamı anlamına da geliyor' dedi. Abtan, şu anda soykırımın inkarı için kullanılan söylemlerin soykırım zamanında da soykırımı meşrulaştırmak için kullanıldığına dikkat çekerek, 'Bugün aslında Türkiye'deki kuşaklar soykırımın doğrudan suçlusu değiller; ama şunu belirtmek gerekiyor ki bugünkü kuşaklar suçlu olmamakla birlikte geçmişte soykırıma yol açmış yalanlara göz mü yumacaklar ya da demokratik bir perspektife mi sahip olacaklar bunu belirlemeliler' diye konuştu.

Ermeni diaspora örgütü UGAB Yönetim Kurulu üyesi Nicholas Tavitian ise, 'Oldukça duygusal bir an olacağını düşünüyoruz. Bildiğiniz gibi her Ermeni'nin Türkiye'de bir kökeni var. Atalarının birçoğu soykırımın parçası oldular. Benim ailem de aslında İstanbullu' dedi. Özellikle son 10 yılda Türkiye'de soykırımın tanınması yönündeki çabaların dikkat çekici olduğunu ifade eden Tavitian, 'Özellikle Türklerin anma etkinlikleri düzenlemesi bizi son derece etkiledi' dedi. Tavitian, diaspora Ermenilerinin de bulundukları ülkelerde anma etkinlikleri düzenlerken Türk Büyükelçiliklerinin engellemeleri ile karşı karşıya kalabildiklerini ifade etti ve 'Soykırımın anmasını gerçekleştirebiliyor olmak bile çok ileri bir adım aslında' değerlendirmesinde bulundu. (DİHA)