İznik’ten sonra Trabzon Ayasofya’sı da camiye dönüştürülüyor. Trabzon müftüsü, müze olarak hizmet veren Ayasofya’ya imam hatip kadrosu verildiğini söyledi. Ekümenik Patrik Bartholomeos, Ayasofya’nın müze olarak kalması gerektiğini ve bölgede yeterli sayıda cami olduğunu vurgulayarak dönüşüme tepki göstermişti.
Agos.com.tr - Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, ibadete açılması için çalışmaların devam ettiği Ayasofya’ya imam hatip kadrosu verildiğini açıkladı. Çakı, Vakıflar Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesi çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Ayasofya’nın ibadete hazır hale gelmesi için yapılan çalışmaların çok uzun süreceğini sanmıyorum” dedi.
Ayasofya’nın ibadete açılacak olması nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da kadro konusunda gerekli düzenlemeyi yaptığını dile getiren Çakı, “İbadete açılması için çalışmaların devam ettiği Ayasofya’ya imam hatip kadrosu verildi. Ayasofya ibadete hazır hale getirildiğinde kadro ilan edilecek ve müracaatlar alınacak” diye konuştu.
Bartholomeos: ‘Ayasofya’nın cami olmasına ihtiyaç yok’
Ekümenik Patrik Bartholomeos, geçen Ağustos ayında Trabzon’daki Ayasofya Kilisesi’ni ziyaret etmişti. Patrik, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi hakkında fikrinin sorulması üzerine şu cevabı vermişti:
“Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine ihtiyaç duyulduğunu düşünmüyorum. Ayasofya Kilisesi’nin müze olarak kalmasından yanayız. Zaten İslami önderlerin de belirttiği üzere burada halkın ibadet için ihtiyaçlarını karşılamak üzere birçok cami var ve bunların bir kısmı da boş durumda.”
İznik’teki Ayasofya da, 2011’de kılınan bayram namazıyla birlikte cami olarak açılmıştı.
Trabzon Ayasofya’sının tarihi
Trabzon’un Fatih Mahallesi’ndeki Ayasofya Müzesi, kent surlarının yaklaşık iki kilometre dışında bulunuyor. Bir manastır olduğu bilinen yapının sadece ana kilisesi ve çan kulesi günümüze ulaşmış durumda. 1964’te ziyarete açılan Ayasofya Müzesi’nin bakımlı ve güzel bir bahçesi de bulunuyor.
Gerçek Doğu Roma İmparatoru’nun kendisi olduğunu kanıtlamak isteyen I.Manuel Kommenos’un (1238-1263) bu nedenle İstanbul’daki imparatorluk kilisesiyle aynı adı taşıyan yapıyı inşa ettirdiği sanılıyor. Ayasofya’nın 1584’te dönemin Anadolu Beylerbeyi Kürd Ali Bey tarafından camiye çevrildiği biliniyor. Manastır, Trabzon’un alınmasından yüzyıl sonrasına kadar işlevini sürdürmüş, sonrasında da camiye çevrildi.