Diyarbakır’da 98 yıl sonra ilk kez çanlar Paskalya için çaldı

Ermeni Cemaati'nin Ortadoğu'daki en büyük kilisesi olan ve restore edilerek ibadete açılan Diyarbakır'daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde, Mesih İsa’nın Dirilişi’nin kutlandığı Paskalya Yortusu, 98 yıl aradan sonra ilk kez çan sesleri eşliğinde kutlanmaya başlandı.

Fotoğraflar: Gulisor Akkum, The Armenian Weekly

1915 yılında cami minarelerinden yüksek olduğu gerekçesiyle top atışları ile yakılan ve geçen yıl Rusya'da özel olarak yaptırılan çanın yeniden inşa edilen kuleye yerleştirilmesinden sonra ilk kez Diyarbakır’da Paskalya Yortu’su kutlandı. Çan sesi eşliğinde kiliseye giren Ermeni cemaati üyeleri, din görevlisi olmadığı için ayin yapamayınca, bayramı topluca küçük bir dua okuyarak kutladı. Daha sonra Paskalya için özel olarak boyanan yumurtalar ve çörekler dağıtıldı. Kilise yönetim kurulu üyesi Kevork Çalış, İstanbul'daki Patrikhane’den Paskalya Bayramı için din adamı istediklerini, ancak bir hafta sonra gönderilebileceği yanıtı aldıkları için kutlamayı dün küçük bir dua okuyarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Yönetim Kurulu üyesi Kevork Çalış şöyle dedi:

'Din adamımız olmadığı için böyle bir kutlama yaptık. Patrikhanemizden izin aldık. Bize 1 haftayı beklemiyorsanız dua okuyun dediler. 1 hafta beklesek Patrikhane papaz gönderecekti. Şu anda İstanbul'da bütün kiliselerde papazlar var, burada yok, Papaz eksikliği var. Kadro tamamlanırsa buraya da atama yapacaklardır. Çan takıldıktan sonra ilk kez Paskalya kutlaması yapılıyor. Geçen yıl yaptık ama çanımız yoktu, ama bu yıl ilk kez çan ile yaptık. Daha güzel oldu.'

'Dönüş için zihniyetin kırılması lazımdır'

Kevork Çalış, Ermeni Cemaati'nin Diyarbakır'a dönmesi için bir zihniyet kırılması yaşanması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

'1860'larda yapılan nüfus sayımında Diyarbakır'da 9 bin 500 Müslüman ve 7 bin 500 Ermeni, yani kalabalık bir cemaat varmış. Keşke dönseler; çok iyi olur. Ama, bir zihniyet kırılması olması gerekir. Bazı arkadaşları güzel demeç veriyor ama genel zihniyet halkta öyle değildir. Keşke olsa. Zihniyet kırılsa da keşke buraya gelseler hep birlikte o günleri yaşasak. Kimle konuşsam herkes hasret ile o günleri anıyor. 'Neredesiniz, gelin' diyorlar. Her şeyden önce bir zihniyet sorunu var ve bu zihniyet sorunu halledilirse çoğu gelir.'

 

(Kaynak: DHA)

Kategoriler

Güncel Azınlıklar