Cengiz Aktar, Fransa’da Ermeni Soykırımını inkarı cezalandırmayı öngören yasa tasarısının Anayasa Konseyi’nde, ifade özgürlüğünden ziyade anayasaya aykırılıktan döneceğini tahmin ediyor. Aktar, artık Türkiye de Ermeni meselesini ciddi ciddi öğrenmemiz ve öğretmemiz gerektiğini belirtiyor.
Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi ve AB uzmanı Cengiz Aktar, Fransa'da iptali istemiyle ana yasa komüsyonuna iletilen Ermeni Soykırımı'nın inkarını suç sayan yasa teklifiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Mayıs 2011’de aynı senatoda aynı gerekçelerle oylamaya alınmamış olan metnin bir benzerini zorla gündeme getirerek Fransızlar’ın işi yüzlerine bulaştırdıklarını belirten Cengiz Aktar, “muhtemelen konsey tasarıyı anayasaya aykırı bularak reddedecek. İfade özgürlüğünden ziyade kanıtlanmamış veya uluslararası mahkemelerce verilmiş bir karar olmaması burada temel gerekçedir” dedi.
Yasanın ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesinin işin ucunun (Yahudi soykırımının inkârını cezalandıran) Gayssot Yasası’na kadar gitmesine yol açacağını, bunun da kızılca kıyametin kopması anlamına geleceğini belirten Aktar, Ermeni meselesinde uluslararası mahkemelerce verilmiş bir karar olmaması nedeniyle tasarının ifade özgürlüğüne aykırı olduğu yönündeki argümanlardan söz edilebildiğini belirtiyor.
Konsey’e gidenlerin çoğunun iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nden (UMP) olmasını Fransa’daki sağın muhtemel seçim kaybıyla ilişkilendiren Aktar, “Sarkozy’nin meseleyi gündeme getirmesinin arkasında oy avcılığı var. Ama gözden kaçırılan 2 nokta var; birincisi, tasarıyı sağ ve sol aynı anda desteklediği sürece oylar birinden ötekine gitmez. Sarkozy’nin girişimi fos çıktı. Çünkü sosyalistler de yasayı destekledi. İkincisi ABD’de olduğu gibi etnik grup oyları yok. Ermeniler, Yahudiler ya da Araplar topyekûn bir partiye oy vermez. Ermeniler son derece entegre toplum. Sarkozy yasa çıkardı diye kimse fikir değiştirmez. Ayrıca Avrupa ile Türkiye’deki tartışma arasında uçurumlar var. Burada soykırım yokmuş diye algılanacak. Ama yurtdışında konu bu değil.” sözleriyle, Fransa’daki tartışmanın ‘Soykırım’ olmamasıyla değil siyasi hesaplarla alakalı olduğunu belirtti.
(Radikal) (BK)