Suriyeli Sığınmacıları yeniden ateşe atıyorlar

Kamp koşullarını protesto ettikleri için 600 sığınmacı sınır dışı edildi. Bine yakın Suriyelinin şimdiye kadar sınır dışı edildiği belirtiliyor. Af Örgütü duruma tepkili ve uyarıyor; “Başlarına bir şey gelirse sorumlusu Türkiye’dir”

UYGAR GÜLTEKİN

uygargultekin@agos.com.tr

Suriye’de devam eden çatışmalardan kaçışlar devam ediyor. Şimdiye karar BM’in rakamlarına göre bir milyondan fazla Suriyeli ülkeyi terk etmiş durumda. Kaçışların en yoğun yaşandığı ülke ise Türkiye.  Türkiye’de Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın verilerine göre 191 bin 276 Suriyeli bulunuyor. Çadır kentler, konteynır kentler ve geçici kabul merkezlerinde bulunuyorlar.

Kamplarda sorunlarda yaşanmaya başlandı. Akçakale’de 35 binin üzerinde Suriyeli barınıyor. Dün Süleymanşah Konaklama Tesisi'nin 1 No'lu Mahallesi'nde  elektrik kontağından yangın çıktı. Yangında çadırda bulunan 7 yaşındaki Sudra El-Hammut öldü, 2 ablası yaralandı. Daha önce çıkan yangınlarda çocukların da aralarında bulunduğu 6 kişi hayatını kaybetmişti.

Suriyeliler kamp koşullarını protesto etmeye başladı. Protesto edenler ise kamplarda bulunan güvenlik kameralarının kayıtları ile tespit edilerek sınır dışı edildi. 600 Suriyeli kaçtıkları Suriye’ye, Akçakale sınır kapısından geri gönderildi. Şimdiye kadar 800 Suriyelinin çeşitli nedenlerden dolayı geri gönderildiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ, geri göndermelere tepki gösterdi.

Agos.com.tr’ye konuşan Görendağ, başlarına bir şey gelmesi halinde sorumluluğun Türkiye’de olacağını söyledi.

Görendağ şunları söyledi; “Kalmalarına ilişkin bir hukuksal güvence yok. Hukuki statüleri yok. Geçici bir korumadan bahsediyor hükümet. BM’e de bunu söylediler ama böyle bir geçici statü iç hukukta ve uluslararası hukukta düzenlenmiş değil. Bu alanı muğlak bırakarak istedikleri zaman sınır dışına göndermelerini elverişli hale getiriyorlar. Meclis’ta bir yasa tasarısı var. Bir kısmını kabul ettiler. Sonra beklemeye alındı. Yasa derhal geçmeli.”

Sınır dışı edilmelerinin uluslararası hukuka göre yapılmaması gerektiğini belirten Görendağ, “Hala çatışmalar devam ediyor. Açık kapı politikası izlediler. Şimdi geri gönderiyorlar. Başlarına bir şey gelirse sorumlusu Türkiye olur” dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin de bu durumdan sorumlu olduğunu belirten Görendağ, Komiserliği tepki göstermeye çağırdı.  

Görendağ, insan hakları örgütlerine kamp kapılarının kapalı olduğunu, inceleme yapamadıklarını ve doğru bilgiye ulaşamadıklarını sözlerine ekledi.

 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları