'Uludere raporu kabul edilirse kendimizi ötekileştireceğiz'

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Uludere taslak raporunu görüşürken, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Uludere’li ailelerle basın toplantısı düzenledi. Aileler adına konuşan Ferhat Encü, “Bu ülkenin vatandaşı isek kitaplarda yazan adaleti vermek zorundalar. Vermiyorlarsa bu ülkenin vatandaşı değiliz, kendimizi ötekileştireceğiz.” dedi.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Meclis’te Uludere’den (Roboski) gelen aileler ile basın toplantısı düzenledi. Aileler adına söz alan Ferhat Encü, komisyon üyelerinin gözyaşlarının timsah gözyaşları olduğunu belirterek, “Planlı işlenen bir katliam bugüne kadar çıkmadıysa, bunun vebali başta Meclis olmak üzere herkesin üstünedir. Roboski’li aileler olarak Komisyon’dan çıkacak karar ne olursa olsun, mücadeleye devam edeceğiz.” diye konuştu. Hiç kimsenin ailelerin yaşadığı tramvayı anlayamayacağını söyleyen Encü, “İsrail çıkıp Türkiye’den özür dileyebiliyorsa, Başbakan da kendi vatandaşlarından özür dilemelidir. Aileler bu özrü bekliyor, gerisi boştur.” şeklinde konuştu.

Katliamın görmezden gelindiğini dile getiren Encü, “Daha son sözümüzü söylemedik. Bu ülkenin vatandaşları isek bu devlet bu ülke bize bu adaleti, vatandaş olma gereğini, kitaplarda yazan adaleti vermek zorundadır. Vermiyorlarsa bu ülkenin vatandaşları değiliz, kendimizi ötekileştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Hükümetin barış sürecinde samimi ise bu olayı aydınlatması gerektiğini ifade etti. Raporda, ‘kasıt yok, koordinasyon eksikliği var’ denildiğini aktaran Encü, “El-vicdan, kim sizin bu yalanlarınıza inanır.” dedi. Mevcut haliyle Komisyon’dan geçmesi halinde raporun Meclis tarihinde kara bir leke olarak kalacağını, toplumun ayrışmasına neden olacağını aktardı. Encü, “Roboski’yi unutursak kalbimiz kurusun.” açıklamasında bulundu.

Roboski’li ailelerden Mercan Encü ise Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile de görüştüklerini aktararak, “İçinde bir şey yok. Çöpe atılacak bir rapor.” dedi.

(Cihan)

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları