'Etnik infazlar da aklamalar da sürüyor’

MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, er Sevag Şahin Balıkçı davasında verilen karara tepki gösterdi, 'Etnik infazlar da aklamalar da devam ediyor' dedi.

DİYARBAKIR - İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Diyarbakır Şubesi, er Sevag Şahin Balıkçı davasında verilen karara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Dernek binasında yapılan toplantıda konuşan MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Av. Abdurrahim Ay, Sevag Şahin Balıkçı ile ilgili verilen kararda yargılanan askerin, taksirle adam öldürme suçundan hapis cezasına çarptırıldığını, sorumlu astsubay hakkında ise görevi ihmalden ceza tertibine gidildiğini hatırlattı.

Sevag'ın ölümünün ilk şüpheli ölüm olmadığını kaydeden Ay, 'Ancak Sevag'ın Ermeni olması, daha önce meydana gelen benzer olayların kurbanlarının çoğunun Kürt olması ve olayların kaza olmadığının ortaya çıkmış olması, dikkatleri vahim bir gerçeğe çevirmiştir. Bu vahim gerçek; insanların bu ülke için zorunlu bir görevi ifa ederken dahi mensup oldukları ırk ve dinleri nedeniyle ayırımcılığa uğraması ve uğranılan bu ayrımcılığın insanların ölümüne sebebiyet vermesidir' dedi.

Bu gerçeklik karşısında mahkemenin, hassasiyetleri göz önünde tutarak adil bir yargılama yapması ve olayı en ince ayrıntısına kadar aydınlatması gerektiğini belirten Ay, verilen karar ile bu beklentilerin karşılanmadığını söyledi.

Sevag Şahin Balıkçı'nın öldürülmesi, ardından verilen karar, Kürt gençlerinin askerde infaz edilmesi ve Hrant Dink davasında çıkan hukuksuz kararları örnek veren Ay, tüm bu örneklerin adalete olan güveni sarstığını belirtti. Ay, 'İnsanların ırkları, dinleri, ideolojileri ve siyasi eğilimleri yüzünden; zulme uğradığı, ayrımcılığa tabi tutuldukları, infaz edildiği, topluca sürülmesi maalesef bu ülkenin gerçeği halini almıştır' dedi.

Sevag Şahin Balıkçı davasında verilen mahkeme kararının eksik olduğunu, yeterli inceleme yapılmadan verildiğini ifade eden Ay, bundan sonraki hukuki süreci yakından takip edeceklerini söyledi.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları