Mersin Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi , önüne gelen bir davada, suça sürüklenen çocuğun “mali ve sosyal durumunun” araştırılmasını talep etti. Mersin Emniyet Müdürlüğü’nün bu talep üzerine hazırlayıp mahkemeye sunduğu rapordaki ayrımcı ifadeler ise tepki çekti.
Emniyet raporunda, suça sürüklenen çocuğun “mali ve soysal durumu” anlatıldıktan sonra, “Esmer vatandaşlardan olduğu anlaşılmıştır” ibaresi yer aldı. Sanık çocuğun avukatı Onur Kale, raporun, ‘ötekileştirici’ ve ‘dışlayıcı’ bir düşüncenin tezahürü olduğunu belirtti.
Ne oldu?
Radikal'den Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, Mersin’de çocuklar için yapılan bir sosyal koruma ve destek programı kapsamında, Çanakkale gezisi planlandı. Geziye katılacak öğrencilerin 23 Kasım 2012’de bir ilkokulda bir araya gelmesi kararlaştırıldı ve öğrencilerin güvenliğini sağlamak için o gün bir polis otosu da okulun önüne geldi. Ancak bu araç, okulun içinden atıldığı söylenen taşlar nedeniyle zarar gördü.
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında, okulun güvenlik kamera kayıtları incelemeye alındı ve 1999 doğumlu Ö.B. hakkında “kamu malına zarar verme” suçunda dava açıldı.
Hazırlanan iddianamede, Ö.B.’nin suçunu itiraf ettiği belirtildi ve ihtiyaç duyulması halinde ailesinden alınarak bir yurda yerleştirilmesini de öngören koruyucu ve destekleyici tedbirlere hükmedilmesi istendi.
Davaya bakan Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise ‘çocuğun mali ve sosyal durumunun araştırılması’ için Emniyet’e talimat yazdı. Mersin Emniyet Müdürlüğü de iki polisin imzasını taşıyan bir rapor gönderdi.
Skandal bir rapor
Emniyet’in hazırladığı raporda ise, sanık çocukla ilgili, mahkemenin talep ettiği ‘mali ve sosyal durumun araştırılması’ kapsamının ötesinde, “etnik” kimliği de içeren bilgilere yer verildiği anlaşıldı. Raporda şöyle deniliyordu:
“Ö.B: Adı geçenin evrakta belirtilen Güneş Mahallesi adresinde ailesinin ikamet edip, kendisinin yanlarında kaldığı, bekar, çalışmadığı geçimini ailesinin sağladığı, ‘esmer vatandaşlardan’ olduğu, sağlıklı olup adına kayıtlı menkul ve gayri menkulünün olmadığı yapılan araştırmalardan anlaşılmıştır.”
Ötekileştirici ve dışlayıcı bir düşünce tezahürü
Ö.B.’nin avukatı Onur Kale, Emniyet’in “esmer vatandaşlar” ibaresi ile suç işlediğini savunarak, şunları söyledi:
“Bu raporu tanzim eden polis memurlarının suç işledikleri ortadadır. Suça sürüklenen çocuk hakkında yapılan bu değerlendirme, ötekileştirici ve dışlayıcı bir düşüncenin tezahürüdür. Kabul edilemez bu değerlendirmenin, mahkemece istenen ‘sosyal ve mali durum’ ile bir ilgisi olmadığı aşikardır. Bu raporu tanzim eden polis memurları hakkında suç duyurusunda bulunacağım.”
(Radikal)