Uludere raporu açıklandı: 34 sivilin ölümünde kasıt yok, ihmal var!

AKP’li 5 üyenin evet oyuna karşı muhalefetten 3 üyenin ret oyu kullandığı rapor için Meclis Başkanlığı’na sunuluncaya kadar gizlilik kararı alındı. TBMM Uludere Alt Komisyonu, Uludere raporunda “Kasıt yok. Sivil idare ile askeri yetkililer arasında koordinasyonsuzluk var” ifadesi yer aldı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu, 76 sayfalık taslak raporu 3'e karşı 5 oyla kabul etti. Alt Komisyon, AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener'in başkanlığında basına kapalı toplandı.

Alınan bilgiye göre, toplantıda, 28 Aralık 2011 tarihinde Uludere Roboski’deki 34 sivilin hayatını kaybetmesine neden ola hava operasyonu ile ilgili alt komisyonun hazırladığı 76 sayfalık taslak rapor görüşüldü.

Taslak rapor, toplantının başında komisyon üyesi milletvekillerine dağıtıldı. Milletvekillerinin okuduğu rapor, toplantıdan sonra basına sızmaması için üyelerden geri alındı.

Muhalefet, bu duruma tepki göstererek, raporun kendilerine verilmesini istedi. Ancak yapılan oylamada raporun geri alınması kararlaştırıldı.

İhsan Şener, toplantıda raporu okuduklarını belirterek, rapora katılanlar kadar katılmayanların da olduğunu kaydetti. Rapora itirazı olan üyelerin muhalefet şerhlerini 12 Mart Salı gününe kadar komisyona ileteceklerini dile getiren Şener, raporun üst komisyonda görüşüldükten sonra TBMM Başkanlığı'na iletileceğini ve bu nedenle şu aşamada raporun içeriğiyle ilgili bir şey söyleyemeyeceklerini kaydetti.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, raporla komisyonun varması gereken en kötü sonuca vardıklarını söyledi.

Rapordan olaya kaza gözüyle bakıldığını gördüğünü ifade eden Kürkçü, “Rapor geriye doğru gidiyor ama gitmesi gereken Genelkurmay ve Başbakanlık'a gitmiyor. Sınır ötesi harekâtın sorumlusunun bu mevkilerde aranması gerekirdi” dedi.

“Olayın hata olarak gerçekleştiğine ilişkin” İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin tespitinin de raporda yer almadığını belirten Kürkçü, raporun, 34 köylünün hayatını kaybettiği olayda sorumluların ve kabahatin kimde olduğuna dair hiç bir belirleme yapmadığını ifade etti..

Kürkçü, “Hükümet ile Genelkurmay arasındaki ilişkilerin şimdiki şeklinin, denge ve ittifak durumunun, bu rapordan zarar görmemesi kaygısıyla AK Parti'li üyelere empoze edildiğini ya da onların akıllarının böyle çalıştığını bize düşündürüyor. Biz devleti değil, fakir insanları, köylüleri düşünmek zorundayız” diye konuştu. Kürkçü, “Rapora göre uçaklar ateş etmiş, köylüler ölmüş. Emri kimin verdiği de raporda açıkça belirtilmedi” dedi.

“Komisyonun tarihine kara bir leke olarak geçti”

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise rapordan, olayda hayatını kaybeden 34 kişi adına utanç duyduğunu belirterek, raporda yazılanların AK Parti'li üyelerin görüşü olduğunu, muhalefetin görüşü olmadığını söyledi.

“Raporu okurken insanlık adına utandım” ifadesini kullanan Gök, AK Parti'li üyelerin raporda yer alan görüşlerinin, 34 kişinin hayatını kaybetmesi kadar ağır bir değerlendirme olduğunu belirtti. Gök, şu görüşleri dile getirdi:

“AKP-Genelkurmay işbirliği ortadadır. Bu toplantı, İnsan Hakları Komisyonu'nun tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. AKP'li üyeler, bu değerlendirmenin altında kalacaktır. 76 sayfalık raporun 62 sayfası, olayın teknik kısmı ile ilgilidir. Raporun geri kalan 14 sayfalık kısmının 3 sayfalık bölümünü de can simidi gibi sarıldıkları PKK'lının itiraflarıdır. Çelişkilerle dolu değerlendirmeler vardır, hiç bir soruna işaret etmiyorlar. Bu raporun içi boştur. Hiç bir sorumluyu tarif etmiyor. Asker ile sivil idare arasındaki koordinasyon noksanlığına dikkat çekiyorlar.

Heron görüntülerini kim değerlendirdi, terörist olduklarına kim karar verdi? Hedef tayinini kim yaptı? İstihbarat paylaşımı nereden geldi? Vur emrini kim verdi? Raporu okurken büyük bir hayal kırıklığının ötesinde mahcubiyet yaşadım. Başka yerlerde hazırlanmış, hiç bir sonuca götürmeyen, insan haklarını ayaklar altına alan, travmayı görmezden gelen, annelerin babaların acılarını yok sayan küçültücü değerlendirmelerdir.”

Gök, raporda, “olayın terör bölgesinde olduğu, kaçakçılığın da bu bölgede yoğun olduğu, kaçakçıların arasında teröristlerin olabileceğinin” belirtildiğini kaydetti.

“Olayda kasıt olmadığını rapora geçirttiler”

Rapora ilişkin muhalefet gerekçelerini 1-2 gün içinde açıklayacaklarını belirten Gök, “Verdikleri bir önergeyle, olayda kasıt olmadığını rapora geçirttiler” dedi. Raporda askeri yetkililer ile ilgili hiç bir ifade yer almadığını, Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı'nın adının geçmediğini ifade eden Gök, “Sanki ortada başka bir ordumuz var, uzaydan gelmiş ordu var, o yapmış gibi” diye konuştu.

“Biz soruşturma komisyonu değiliz, inceleme komisyonuz; biz olaya sınırlı yetkiler çerçevesinde bakarız, olayı çözmek adliyenin görevidir” denildiğini belirten Gök, “Ne bir özür vardır ne de yaşam hakkının ihlali diye bir cümle var. Komisyonun yüzkarası bir rapordur. Bu olay, raporda, adi bir vaka olarak kayıtlara girmiştir. Çok daha ağır sözler söylememe bulunduğum konum engel olmaktadır. Ortada rapor yok, içeriği yok” sözlerini sarf etti.

Uludere Alt Komisyonu, 28 Şubat Perşembe günü yaptığı toplantıda, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Uludere olayından 1 ay sonra teslim olan K.A. isimli kişinin savcılığa verdiği ifadenin de yer aldığı belgeyi görüşmüştü. Toplantıda, söz konusu belgenin, muhalefetin itirazlarına rağmen raporda yer alması kararlaştırılmıştı.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları