Malatya Belediyesi, kentte 2 bin 400 cadde ve sokak adını yeniden belirledi ve Hrant Dink’in adı, Malatya’da doğduğu evin bulunduğu sokağa verildi. İstanbul’da da 2010 yılında CHP’li Özgen Nama, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclis Başkanlığı’na verdiği önergeyle Şişli’deki Ergenekon Caddesi’nin adının ‘Hrant Dink Caddesi’ olarak değiştirilmesini teklif etmiş, Nama’nın teklifi, AK Partililerin ret oyları nedeniyle gündeme alınmamıştı.
301 üyeden oluşan İBB Meclis Başkanlığı’nda 2010’un Şubat ayında görüşülmesi teklif edilen önerge için 112 CHP’li ‘Evet’ oyu kullanırken, 181 AK Partili ret oyu kullanmıştı. Nama, konuya ilişkin olarak Agos’a yaptığı açıklamada, AK Parti’den Ergun Turan’ın, Agos’un bulunduğu Şişli ilçesini kastederek “Kendi ilçesinde isimsiz bir sokak bulunup oraya Hrant Dink’in adı verilsin” dediğini kaydetmişti.
Şişli gibi köklü bir yerleşim yerinde isimsiz bir sokak bulabilmenin mümkün olamayacağını belirten Nama, “Yasaların bulunduğum pozisyona tanımış olduğu bir hakkı meclis üyesi olarak kullandım ve haince katledilen bir aydınımızın isminin bir caddeye verilmesini önerdim. Hrant Dink’in adının verilmesini istediğim sokağın adının, Türkiye’de faili meçhul cinayetlerdeki rolü bilinen ‘Ergenekon’ olması da oldukça manidardı. Caddeye Dink’in adının verilmesi ihtimali gündeme dahi alınmadan reddedildi” demişti.
‘Emniyet açısından sakıncalı’
Öte yandan Şişli Belediyesi de, daha önce Şafak Sokağı’nın adının Hrant Dink Sokağı olarak değiştirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurmuştu. Ancak İBB talebi reddetmiş; İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ahmet Erhan Göknal imzasıyla Şişli Belediyesi’ne gönderilen cevapta, ilçe belediyelerinden gelen meydan, bulvar, cadde, sokak, park vb. yerlere dair isim değişikliği taleplerinin, şehrin kültürel değerlerinin ve mevcut adres sisteminin bozulmasına, adres kargaşasına, maddi ve manevi kayıplara neden olduğu ve emniyet açısından sakıncalar oluşturduğu belirtilmişti.