Göreve gelişinin üzerinden bir yıl geçtikten sonra basınla tekrar bir araya gelen ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Ricciardone, Uludere katliamı ve Ermeni soykırımına değindi. Büyükelçi'ye göre Uludere korkunç bir hataydı, Ermeni soykırımı ise samimiyetle ve adaletli bir biçimde tartışılmalı.
Lale Kemal’in Taraf gazetesinde bugün yayımlanan (27 Ocak Cuma) haberine göre ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Ricciardone, Sözcü, Aydınlık ve Akit gazeteleri dışındaki basın kuruluşlarının davetli olduğu bir basın toplantısı düzenledi.
Türkiye’nin yeni anayasa sürecini desteklediklerinin altını çizen Büyükelçi yeni anayasanın yapılış sürecini her daim teşvik ettiklerini hatırlattı.
Ricciardone öncelikle tutuklu gazeteciler konusuna değindi: “Türkiye gibi demokrasi yolunda önemli adımlar atmış, özgürlüğe önem veren bir ülkede aydınlar gazeteciler parmaklıklar arkasında nasıl olur” diyen Büyükelçi sözlerine şöyle devam etti, “Bu insanlar bomba atmış olsa anlarım. Ama insanların söyledikleri nahoş da olsa, öfkeli bile olsa hapise atılamazlar. Aydınlar özgür olmalılar, fikirlerini test edebilmeliler. Türkiye bunlara ‘terörist’ dedi biliyorum.”
Soykırımı inkar yasası
Ricciardone, Fransız Senatosu’ndan geçen Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayan yasayla ilgili olarak ABD’nin tutumunun, Türkiye ve Ermenistan’ın bu konuları aralarında samimi ve adil bir biçimde tarihçilerini bir araya getirerek çözmelerinden yana olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin artık Ermeni soykırımı ve geçmişindeki diğer olaylar üzerine canlı tartışmalara sahne olmasını olumlu karşıladıklarını belirtti. Fakat Büyükelçi, Azeri-Ermeni anlaşmazlığının, Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme süreciyle paralel olduğunu düşündüklerini de ifade ederek bu konuda Türkiye’yle aynı fikirde olmadıklarını belirtti.
“Uludere korkunç bir hataydı”
Ricciardone, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği, Uludere katliamında ABD veya İsrail istihbaratının payı olduğuna dair iddialara “Genelinde ve Uludere özelinde ABD, Türkiye’nin hedef saptama kararlarında yer almıyor, bu Türk tarafınca belirleniyor. PKK konusunda Türkiye’ye verebildiğimiz kadar istihbarat desteği veriyoruz” şeklinde cevap verdi. ABD Türkiye Büyükelçisi Ricciardone Uludere faciasında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek, “Birçok kişi hayatını kaybetti, olmamalıydı. İstihbarat toplamada kimsenin mükemmel bilgisi olmaz. Amerikan askeri birlikleri bu anlamda çok iyi çalışır. Bir köyde insanlar nasıl çalışır diye ararştırır mesela. Afganistan’da maslahatgüzar iken bir olay nedeniyle özür dilemiştim. Türk hükümetinin yaptığı açıklamalardan anladığım kadarıyla Uludere olayında belli ki trajik bir hata oldu, belli ki korkunç bir hata oldu. Başbakan Erdoğan da yanılmıyorsam bu olay için operasyonel hata” dedi.
Büyükelçi Ricciardone, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarını her zaman sınırlı tutmasını ve sivil ölümlerin olmamasını istediklerini dile getirirken, bir süredir sınırötesi operasyon yapılmadığını da kaydetti.
Roj TV’nin yayınlarının durdurulması için Avrupa ile yakın temasta olduklarını da belirten Ricciardone aynı zamanda, Malatya’da kurulan NATO şemsiyesi altında ve ABD önderliğindeki füze kalkanı meselesine de değindi. Sistemin çalışabilir hale geldiğini aktaran Büyükelçi’ye göre füze kalkanı tamamiyle “savunma amaçlı ve kötü niyetli düşmancıl füzelerden koruma amaçlıdır.” Ricciardone konuyla ilgili sözlerini “Türk halkı kendini güvende hissedecektir” şeklinde sonlandırdı.
2003 Mart’ındaki tezkerenin iptaliyle Türkiye - ABD arasındaki ilişkiler gerilmiş ve ABD basınla ilişki düzeyini kademeli olarak düşürmüştü. Büyükelçi Ricciardone artık, Türkiye medyası ile ilişkilerin geliştirileceği ve daha sık görüşüleceğinin sinyallerini de verdi.