Pastörün kızına zorunlu seçmeli din dersi

Diyarbakır Protestan Kilisesi Pastörü Ahmet Güvener’in lise birinci sınıfa giden ve zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf bırakılan kızına, seçmeli din dersi ‘zorunlu’ kılındı. Baba Güvener, sadece dini içerikli üç dersin seçmeliler arasında bulunduğunu, diğerlerine sınıf açılmadığını, kızının kredisinin tamamlaması ve sınıfta kalmaması için bu üç dini seçmeli dersten birine girmek zorunda bırakıldığını söylüyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş ise Radikal’deki habere göre öğrenciler ve velilerin ortak tercihiyle derslerin seçildiğini; öğrencinin, iki liseye naklinin yapılabileceğini belirtiyor.

Diyarbakır İMKB Kayapınar Lisesi’nde birinci sınıfta okuyan Pastör Ahmet Güvener’in kızından yedi saatlik kredisini doldurabilmesi için zorunlu olarak seçmeli dersleri tercih etmesi istenirken; aksi halde sınıfta kalacağı kaydedildi. Okulda yalnızca Temel Dini Bilgiler, Kur’an ve Peygamberin Hayatı adlı İslami içerikli üç ders bulunduğu için baba Ahmet Güvener itiraz etti. Pastör Güvener, kızının Hristiyan olduğunu, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden bile muaf tutulduğunu, dolayısıyla seçmeli derslere katılmayacağını ifade etti. Bunun üzerine okul yönetimi, Güvener’den kızının naklini Beşyüzevler ya da Süleyman Demirel liselerine yapmasını istedi. Ne var ki iki lise nakli kabul etmedi. Baba Güvener, “Okul mu teşvik etti, öğrenciler mi seçti, bilemiyorum. Bu okulda 10 öğrencinin başka dersi seçmemesini aklım almıyor” diyor.

Bu arada Protestan Kiliseler Birliği’nin 2012 yılı hak ihlalleri raporuna göre İstanbul Güngören Protestan Kilisesi, 8 Ağustos 2012’de ibadet yeri tahsis edilmesi için Güngören Belediyesi’ne başvurdu. Dilekçeyi işleme koymak istemeyen yetkililer, bir gün sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yazı getirilmesini istedi. Raporda yer verilen diğer ihlal ve saldırılar ise şöyle:

Pastör ilçeyi terk etti, kilise kapandı

* 3 Şubat 2012: İzmir Çeşme Lütuf Kilisesi önderi Engin Duran, eşi ve çocuğu ile evinde bulunduğu sırada kapısı sabaha karşı saat üç sularında yumruklanarak ve zorlanarak açılmaya çalışıldı. Şüpheliler yakalanamadı. Duran ve ailesi ilçeyi terk etti, kilise kapandı.

* 25 Şubat: Samsun Agape Kilisesi binasına maddi zarar verildi.

* 7 Mart: Adana’da Hristiyanlık içerikli yayın satan Söz Kitabevi’ne sözlü taciz ve tehditte bulunuldu. Üç şüpheli yakalanamadı.

* 7 Nisan: İstanbul Bahçelievler Lütuf Kilisesi’ne gelen dört genç kilise önderi Semir Serkek’i “Burası Müslüman mahallesi, burada kilisenin ne işi var, eğer kelime-i şahadet getirmezsen gebereceksin” diye tehdit etti. Serkek’i tekmeleyip kaçan saldırganlar yakalanamadı.

* 3 Haziran: Ankara ’da Hristiyanlık içerikli yayın yapan Radyo Shema’nın ofisine, ofiste kimsenin bulunmadığı akşam saatlerinde defalarca gelen şüpheli üç kişi dikkat çekti. Kimleri saptanamadı.

* 28 Temmuz: Denizli’de bir grup, kilisenin kapatılması için eylem yaptı. Tehditler nedeniyle polis güvenlik önlemi aldı.

* İzmir Konak’ta bulunan ve ‘Dua Evi’ olarak bilinen Diriliş Kiliseleri Derneği temsilciliğine yıl boyunca sözlü, yumurtalı tehdit ve saldırılarda bulunuldu. Son olarak, silah göstererek dernek yetkilisi tehdit edildi.

* 12 Kasım: Batman’da ibadete katılan bir kadın, sivil polislerce toplantılara katılmaması için taciz edildi. Apartman kapıcısından da eve gelenler ve faaliyetler hakkında bilgi vermesi istendi.

* Denizli, Diyarbakır, Sinop ve Hatay’da sivil polisler bazı kişileri ibadetlere katılmamaları, Hristiyanlarla görüşmemeleri veya katıldıkları toplantılar, tanıştıkları kişiler hakkında detaylı bilgi vermeleri için uyarıldı.

20 Aralık: Marmara Üniversitesi’nde öğrencilerle Hristiyanlık hakkında konuşan iki Protestan, on ülkücü tarafından darp edildi.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi birçok etkinlik için kullanılan Aya Vukla Kilisesi’nde Paskalya kutlaması talebini gerekçe göstermeden reddetti.

* İzmir Valiliği, ‘Dua Evi’ olarak kullanılan ibadet yerini İmar Kanunu’na aykırılıktan kapatmak istedi.

* İzmir’de aynı kurumda çalışan dört Hristiyan memur kilise toplantılarına katıldıkları, Hristiyanlarla görüştükleri ve memurlara misyonerlik yapacakları savıyla, idarecilerine emniyet kuruluşlarından gelen baskı neticesinde, görev yerleri değiştirildi.

* Birçok yabancı uyruklu Protestan toplumu üyesi birey ve aile, oturum vizesini yenilememe veya sınır dışı etme yöntemiyle ülkeden çıkmaya zorlandı. Birçoğunun çocukları eğitim hayatlarına devam ederken bu uygulamalara maruz kaldı.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları