Heybeliada Ruhban Okulu’nun arazisi iade edildi

Vakıflar Meclisi, 1844’ten kapatıldığı 1971 yıllına kadar Ortodoks dünyasının en önemli din adamı yetiştirme merkezlerinden biri olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun bağlı olduğu Aya Triada Manastırı Vakfı’na, okulun çevresindeki 190 dönümlük koruluğu iade etti.

Yapılan en büyük iade

Vakıflar Meclisi’nin bugünkü toplantısında alınan kararla, cemaat mallarının iadesi sürecinin, yüzölçümü bakımından en büyük iadesi gerçekleşti. İçinde Ekümenik Patriklerden V. Konstantin ile VII. Kirillos’a ait mezarların da bulunduğu mezarlık gruplarını barındıran koruluk, vakıf yönetimi tarafından yeşil alan olarak  korunacak.

Patrik Bartholomeos: ‘Hükümet umut vaat etmekle yetiniyor’

Heybeliada’daki Ruhban Okulu 1971 yılında kapatıldı ve halen de okulun eğitim yapmasına izin verilmiyor. Ortodoks âleminin birinci makamı İstanbul’daki Ekümenik Patrikhane, fakat bu önemli kurum hâlâ din adamı yetiştiremiyor. Ekümenik Patrik Bartholomeos, gazetemizin genel yayın yönetmeni Rober Koptaş’a verdiği röportajda, Ruhban Okulu’nun kapalı olmasının en büyük sorunlarından biri olduğunu ifade ederek:

“1844’ten 1971 yılına dek eğitim veren Ruhban Okulu’muz insanlığın gelişimine katkıda bulunan pek çok mezun verdi. Bu okulu Atatürk kapatmadı, İnönü kapatmadı, Menderes kapatmadı fakat 1971’de Nihat Erim’in döneminde bir haksızlığa maruz kaldık ve okulumuz kapatıldı. Bu haksızlık hâlâ devam ediyor. Hükümet yetkilileri bize haklı olduğumuzu söylemekle ve umut vaat etmekle yetiniyor” demişti.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar