Yürüttükleri tüm lobi çalışmalarına rağmen inkar yasasının Fransız Senatosu’nda kabulüne engel olamayan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, henüz her şeyin bitmediğini söyleyerek, profesyonel bir 'lobi' firmasıyla 60 milletvekilinin imzalarını toplamak üzere çalışmalar yapıyor.
Akşam Gazetesi’ndeki habere göre yaklaşık 1 ay önce, inkar yasasına ait teklifin Parlamento'dan geçmesinin ardından Paris'teki profesyonel bir lobi firmasıyla anlaştıklarını söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Oldukça başarılı bir çalışma yapıldı. Fakat yasa ne yazık ki Senato'da onaylandı. Bundan sonrası için daha yoğun olacağımız bir dönem bizi bekliyor. ‘ dedi. 1915’in 100. yılı olan 2015'e daha etkili hazırlandıklarını ve lobi faaliyetlerinin devam edeceğini söylen Hisarcıklıoğlu, ‘TOBB-ETÜ'de özel enstitü kuruyoruz. Yerli-yabancı araştırmacılara burs vererek 'Geç Osmanlı Dönemi'ne dair doğru materyallere ulaşılmasını sağlayacağız' dedi.
'Bizim adımıza lobi faaliyeti yapıyor'
Fransız senatosundaki oylama öncesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Tanıl Küçük ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ve Türk-Fransız Ticaret derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu ile beraber Paris’te Senato’nun oylamasını takip eden Akişam Gazetesi muhabirine Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu; ‘Paris'te bir lobi firmasıyla anlaştık. Bu firma bizim adımıza burada profesyonel manada lobi faaliyetleri yürütüyor. Senatörler, gazeteciler, işadamları ve toplumun farklı kesimlerindeki insanlarla görüşüyor.'
'Lobinin etkisi büyük'
Hisarcıklıoğlu, 'Firma, bundan sonra yasanın anayasaya aykırı oluşunu sağlayacak kanuni girişimler için de girişimlerde bulunacak. Senatoda 60 isme ulaşmamızda anlaşma yaptığımız bu lobi firmasının önemli katkısı oldu.' diyor.
Bundan sonrası için ‘2 gün içinde yasanın geçmemesini isteyen 86 senatörden eğer 60 tanesi 'Bu yasa anayasaya aykıdır' derse Sarkozy'nin bunu imzalamasının önüne geçilecek. Eğer 60 senatör 48 saat içinde anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle imza toplarsa Sarkozy bu iddiaları yasalaştıramayacak. Bir ihtimal daha var. O da bir vatandaşın ceza alması. Bunu da 'Bana verilen ceza anayasaya aykırıdır' diyerek mahkemeye taşıması... Mahkeme dava açar, dava Yargıtay'a taşınır ve Yargıtay da anayasaya aykırı derse iddialarla ilgili yasa ortadan kalkıyor...’ görüşünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, ‘Bütün kamu kurum ve kuruluşları olarak 2015 senaryosuna dış siyaset olarak hazır olmamız gerekiyor. Sağlam tezlerle, ortaya çıkmalıyız. Bu kapsamda TOBB-ETÜ'de bir araştırma merkezi kuruyoruz. Yurtdışında, çalışma, araştırma yapan yabancı tarihçi ve uzmanlara burs verilecek. Akademik olarak insanların elinde materyal oluşturulmasını amaçlıyoruz. Enstitü, sadece Ermeni meselesini içermeyecek. Tüm Osmanlı dönemine ilişkin arşiv ve materyallerin oluşmasını sağlayacak' dedi.
Hisarcıklıoğlu, ‘301 kaldırıldı’ diyor
Senato’daki oylamaya ilişkin izlenimlerini de paylaşan Hisarcıklıoğlu, UMP Senatörü Sophie Joissains'in 'Sevr, ne yazık ki, bugün devrede değil' sözüne dikkat çekti şunları aktardı: “Yasayı savunanların söylediği 3 nokta vardı. Hrant Dink'in ölümü, Sosyolog Taner Akçam'ın yazıları ve TCK'nın 301. maddesi. Ancak, 301'inci maddenin kaç yıl önce kalktığından haberleri bile yoktu. Yine bu tasarı 2006 yılında parlamentoya gelmesin diye imza toplayanlar arasında Hrant Dink vardı. Anayasa Komisyonu raportörü Jean Piere Sueur, işin anayasaya aykırı olduğunu, insan haklarına aykırı olduğunu dile getirdi.”