PKK propagandası yaptığı gerekçesiyle Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak hakkında verilen iki mahkûmiyet kararını Yargıtay bozdu. Yargıtay, Sadak’ın 2008 ve 2009 yılında yaptığı konuşmaların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti. Yargıtay’ın ilamı üzerine bugün yapılan duruşmada mahkûmiyet kararının ertelenmesine karar verildi.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2007 yılında hayatını kaybeden eski DEP Milletvekili Orhan Doğan isminin bir caddeye verilmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan Sadak, hakkında terör örgütü propagandasını yapma suçundan dava açılmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Sadak’ın Cizre’de “Kato Dağı’nda cesetleri dağda kalanlar da benim kardeşim, benim çocuğum. Bu kardeşlerimi bir araya getireceğiz. Bunların canını heder etmeden diyalogla ülkenin bütünlüğü içerisinde Kürt sorununu hep birlikte çözeceğiz” ifadeleri ile Şırnak’ta, “Hiç mi içinizde tepki uyanmıyor. Belediye başkanları içeri alınıyor, işkence görüyor. Yeter arkadaşlar tepkinizi gösterin” şeklinde konuşmasında suç işlediğini iddia edilmişti.
İddianamede Sadak’ın bu sözleriyle öldürülen PKK militanlarını haklı mücadelenin tarafı olarak gördüğü belirtilerek şöyle denilmişti: “Sanığın tutuklu terör örgütü mensuplarını siyasi niteliğe büründürüp, çatışma sırasında ölenleri de haklı mücadelenin tarafı gibi göstererek örgüte ait argümanları kullanıp, örgüt mensupları için gerilla tabirini kullanarak terminolojide vatanını savunan kişi şeklinde kullanılan ifade ile örgüt mensupları haklı göstermeye çalıştığı anlaşılmıştır.”
Tahir Elçi: ‘Karar, ifade özgürlüğü açısından son derece önemli’
Bunun üzerine 2009 yılında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde terör örgütünün propagandasını yapma suçundan yargılanan Sadak, 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bunun üzerine Sadak’ın avukatı Tahir Elçi, kararı temyize gönderdi. Bugün yapılan karar duruşmasında Yargıtay ilamı okundu. Yargıtay, Sadak’ın konuşmasının bir bütün olarak ele alındığında ifade özgürlüğü ve siyasi kanaat mahiyetinde olduğunu belirterek kararı bozdu. Duruşmada söz verilen iddia makamı da Yargıtay kararına uyulmasını talip etti. Mahkeme heyeti, sanık hakkında açılan kamu davasının 6352 sayılı yasanın birinci maddesi gereğince ertelenmesine karar verdi.
Sadak’ın avukatı Tahir Elçi, Yargıtay kararının ifade özgürlüğü açısından son derece önemli olduğunu belirterek, bu manada açılan davalara emsal teşkil edeceğini söyledi.