Milano fermanının 1700. yılına yetişecek

Denizli'nin antik Laodikya kentinde üç yıl önce gün yüzüne çıkarılan ve İncil'de de adı geçen 7 Kutsal Kilise'den biri olan kilisenin, Milano Fermanı'nın 1700'üncü yılında ziyarete açılabilmesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Kutsal Kilise'nin zemininde bulunan 600 metrekarenin üzerindeki mozaiklerin restorasyonu için 8 uzman restoratör ve 15 ustanın aralıksız çalıştığını, kilisenin üst örtü projesinin çizimine başladıklarını belirtti.

Laodikya antik kentinde yapılan kazı çalışmalarında üç yıl önce, İncil'de adı geçen 7 Kutsal Kilise'den biri olan kilise gün yüzüne çıkarıldı. M.S. 313 ile 320 yılları arasında Büyük Konstantin döneminde yapılan Kutsal Kilise'nin Anadolu'daki en eski kilise olma özelliğini taşıması nedeniyle kazı heyeti çalışmalarını burada yoğunlaştırdı. Hristiyanlık dünyası için de büyük önem taşıyan içinde vaftiz havuzu da bozulmamış halde bulunan Kutsal Kilise'nin ziyarete açılması için çalışmalar hızlandırıldı. Kazı Başkanı Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şimşek, amaçlarının kutsal kiliseyi Milano Fermanı'nın 1700'üncü yılına rastlayan 2013 yılında ziyarete açmak olduğunu ifade etti.

Üç nefli kilisenin kuzey ve güney neflerinin mozaiklerle kaplı olduğunu, kilise içerisinde 600 metrekare mozaik zemin bulunduğunu anlatan Kazı Başkanı Prof. Dr. Şimşek, mozaiklerin aslına uygun olarak restorasyonunun yapıldığını dile getirdi. Üç lale, kalp, geometrik örgü düzeni mozaiklerin olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, mozaiklerin restorasyonunda 8 uzman ve 15 ustanın çalıştığını ifade etti. Restorasyonda tamamen özgün ve aslına uygun malzeme kullanıldığını belirten Prof. Dr. Şimşek, Kutsal Kilise'nin üst örtüsünün projesini hazırlamaya başladıklarını açıkladı.

İncil'deki 7 kilise

Kilisenin ana duvarlarının restorasyonunun yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Şimşek şu bilgileri verdi:

'Laodikya Kilisesi Hristiyanlık dünyası için çok önemli. Büyük Konstantin zamanında M.S. 313 yılında Hıristiyanlığın serbest bırakılmasının ardından yapılan kilise büyük bir alanı kapsıyor. Zaten İncil'de de 'Laodikya Kilisesi'nin meleğine yaz' diye başlıyor vahiy. M.S. 4'üncü yüzyılda bile Anadolu'daki 7 kiliseden birine sahip olan Laodikya'ya hacı olmak için gelenlerin olduğunu biliyoruz. Laodikya Kilisesi'nde restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz. Ana duvarların restorasyonu ve koruma önlemleri yapıldı. Amacımız 2013 yılında restorasyon çalışmalarını ve buranın üst örtüsünü tamamlayarak ziyarete açmak. Milano Fermanı'nın 1700'üncü yılında Kutsal Kilise'yi ziyarete açmak amacındayız.'

 

DHA

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya