Balık tüketirken dikkatli olmak gerekiyor

D vitamini yönünden zengin bir besin olan balığı tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü balıktan vitamin almak yerine sadece besin hamallığı yapmış olabilirsiniz.

Vücudumuz için varlığı bir kazanım olan ve sadece balık, ceviz ve semizotunda bulunan Omega 3, balık yağda kızartıldığı zaman tamamen etkisini kaybediyor. Beslenme uzmanı Burcu Cömert Sayıner, kızartma dışında her türlü pişirme yönteminde balıktan faydalı vitaminleri alabileceğimizi hatırlatıyor.

“Omega 3ü vücut kendisi sentezleyemediği için dışarıdan almamız gerekiyor” diyen Burcu Cömert Sayıner, vücutta olması gereken yağ oranının 6’da 1 olduğunu, rakam yükseldikçe kanserin görülme oranının yükseldiğini de belirtiyor. Toplumumuzda ise bu oran 25’e 1.

Omega 3, vücut için gerekli bir vitamin ancak insan vücudunda üretilemediğinden gıdalardan elde edilebiliyor. Vücudun omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnında başlıyor, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık boyunca bu ihtiyaç devam ediyor.

Vücutta Omega 3 arttıkça, trigliseritler ve kolesterol düşer, bağışıklık sistemi, beyin, retina, sperm, cilt hücreleri güçlenir. Omega 3, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur, romatizmal hastalıklara karşı koruma sağlar, erken doğum riskini azaltır, anneyi doğum sonrası depresyonundan korur, depresyon tedavisini destekler, bunama ve alzheimer hastalığı riskinin azaltmasına yardımcı olur, ruh hali, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarına karşı yardımcı olur, gözde yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta hasarları riskini önler, damar sertliği oluşumunu yavaşlatır.

Omega 3 nelerde bulunur?

Somon balığı, Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi, keten tohumu yağı, ada çayı yağı, kivi, semizotu, ceviz, badem, fındık, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, çörek otu yağı, kanola yağı, soya yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Omega 3 D vitamini