Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, daha önce kendi desteğiyle parlamentodan geçen, ancak Anayasa Mahkemesi’nde iptal edilen inkâr yasasını yeniden gündeme getireceklerini söyledi. Bunun için Anayasa Konseyi’nin karşı çıkamayacağı bir formül bulunması gerektiğini belirten Hollande, Sarkisyan’ın 2013 yılında Ermenistan’a resmi ziyaret talebini de memnuniyetle kabul ettiğini ifade etti.
Bugün Fransa saatiyle 13.00’te gerçekleşen buluşmanın ardından Elysee Sarayı’nın girişinde kısa bir açıklama yapan Hollande, Ermenistan ile ilişkileri geliştireceklerini, özellikle tarım ürünleri ile ulaşım alanında ekonomik ilişkileri geliştirmeyi arzuladıklarını söyledi. Sarkisyan’ın Yerevan davetini kabul eden Hollande, 'Kültür ve dil alanında oldukça iyi ilişkilerimiz var fakat buna ekonomik alandaki değişimi de eklemeliyiz. Fransa, Ermenistan’a yatırım yapan ikinci büyük ülke konumundadır' diye konuştu.
Sarkisyan ise Anayasa Konseyi iptal etse de, Ermeni Soykırımı konusundaki net tutumları ve desteklerinden ötürü' Hollande’a teşekkür ederek, 'Fransa Cumhurbaşkanı ve halkına, Soykırım konusunda aldığı net tutumdan dolayı Ermenistan ve halkının şükranlarını ifade etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, Soykırım’ın tanınması ve inkârının suç sayılmasına ilişkin her iki yasanın da arkasındaydı' dedi.
Karabağ sorununda Madrid kriterleri
Hollande ve Sarkisyan Elysee Sarayı’nda öğle yemeğinde bir araya geldiler. Yemeğe ünlü ermeni sanatçı Charles Aznavour, piyanist Andre Manukyan, Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi eş başkanları Ara Toranyan ve Murat Papazyan da katıldı. İnkâr yasası ile ilgili tavrı merakla beklenen Hollande, basın toplantısında konuşmadı ancak, haber kapalı geçen öğle yemeğinden geldi. Yemeğe katılan Ara Toranyan Armenews’ta, Hollande’ın yeniden inkâr yasasını getirme sözü verdiği, Anayasa Konseyi’nin de karşı çıkmayacağı bir formül ile soykırımı inkârın yasal güvence altına alınmasının gerekli olduğunu söylediğini aktardı. Öte yandan Elysee Sarayı önündeki açıklamasında, Fransa’nın AGİT Minsk Grubu’ndaki rolü nedeniyle Karabağ sorununun çözümündeki tutumunu hatırlatan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, sorunun Madrid Kriterleri’ne uygun olarak bir an önce çözülmesini arzuladıklarını vurguladı.