Suriye'de geçici anayasa açıklandı, tepkiler var

Suriye geçiş yönetimi Devlet Başkanı Ahmed eş-Şera yeni anayasa beyannamesini imzaladı.

Eş-Şera'nın 13 Mart'ta imzaladığı 53 maddelik beyanname, geçici anayasa görevi görecek.

Asıl anayasanın hazırlanmasının beş yıl sürmesi planlanıyor.

Beyanname, önceki Suriye anayasasında olduğu gibi Suriye Devlet Başkanı'nın Müslüman olmasını zorunlu tutuyor ve İslam kanunlarının yasamanın temel kaynağını teşkil ettiğini vurguluyor.

Geçici anayasaya, ülkenin resmi adının Suriye Arap Cumhuriyeti olarak kalmasını öngörüyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre belge ayrıca güçler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, kadın hakları, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü gibi temel unsurları da koruma altına alıyor.

Eş-Şera belgeyi imzalarken "Suriye için zulmü adalet ile değiştirdiğimiz yeni bir tarih olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Eş-Şera, Mart başında yedi kişilik bir anayasa komitesi kurarak "geçiş dönemi için hukuki çerçeveyi düzenleyecek" yeni anayasa beyannamesi hazırlama görevi verdi.

Anayasa komitesinin başkanı Dr. Abdülhamid el-Awak, beyannamenin "toplumsal güvenlik ile haklar ve özgürlükler arasında denge kurmayı" amaçladığını söyledi.

Suriye'nin kuzeydoğusunu kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG), geçici anayasayı sert dille eleştirerek reddetti.

SDG'den yapılan açıklamada beyannamenin maddeleri ve genel çerçevesi bakımından devrilen Beşar Esad'ın Baas hükümeti tarafından dayatılan politikaları andırdığı eleştirisi yapıldı.

Ayrıca geçici anayasanın Kürtler ve Hristiyanlar gibi Suriye'deki etnik ve dini azınlıkları görmezden geldiği ifade edildi.

SDG, "Dar görüşlü uygulamalar ve çağ dışı siyasi fikirlerin" Suriye'yi geriye götüreceği ve ülkedeki anlaşmazlıkları derinleştirebileceği uyarısını yaptı.

Ahmed eş-Şera ve SDG komutanı Mazlum Abdi, 10 Mart'ta SDG'nin ve kontrolündeki bölgelerin Şam'a bağlanması için sekiz maddelik bir anlaşma imzalamıştı.

Radikal cihatçılar da geçici anayasaya tepki gösterdi.

Tepkinin en önemli nedeni, İslam'ın "tek" değil "ana" yasama kaynağı olduğu yönündeki madde.

BBC İzleme Servisi, tepkilerin çoğunlukla Telegram kanallarından dile getirildiğini aktarıyor. Bu kişiler arasında Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) karşıtı olarak bilinen isimler de yer alıyor.

Köktenciler, Şeriat kanunlarının yasaların "tek" kaynağı olmasını ve bunun geçici anayasada açıkça belirtilmesini istiyor.

(Ajanslar, BBC Türkçe)

Kategoriler

Dünya