Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Ermenistan Uygulamalı Politika Araştırma Enstitüsü (APRI Ermenistan) ve Observer Araştırma Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen “Az Taraflılık ve Küresel İttifaklardan Hedefli Ortaklıklara Geçiş” başlıklı kahvaltılı yuvarlak masa toplantısına katıldı.
Etkinlikte, modern dünyadaki güvenlik ortamındaki değişimler, büyük resmi ittifakların etkinliği ve küçük formatlarda işbirliğinin rolü ele alındı. Tartışmalar kapalı formatta devam etti.
Başbakan Paşinyan, Ermenistan’ın "dengeli ve yeniden dengeleyici bir dış politikayı güçlendirmeyi amaçlayan istikrarlı politikası" olarak adlandırdığı siyasetini sundu. Başbakan, Ermenistan’ın güvenliğini ve sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak için esnek, ancak öngörülebilir ve güvenilir ortaklıklar kurmanın özel önem taşıdığını vurguladı.
Paşinyan, Ermenistan’ın dış politikasının, uluslararası ortaklarla yapıcı iş birliği yoluyla ülkenin güvenliğini ve ekonomik kalkınmasını güçlendirmeyi hedeflediğini kaydetti. Ermenistan Başbakanı ayrıca Ermenistan Hükümeti’nin temel öncelikleri olan bölgesel barışı sağlamaya yönelik adımlar ve “Barış Kavşağı” projesine de değindi.
Projeye kim karşı?
Hatırlatmak gerekirse, Ermenistan'ın komşuları projeye açıkça karşı çıkmamakla birlikte Türkiye ve Azerbaycan, Nahcivan ile Azerbaycan'ı birbirine bağlayacak, Ermenistan topraklarından geçecek ancak Ermenistan kontrolü altında olmayacak bir projeyi, yani "Zengezur Koridoru" projesini, aslî olarak gündemde tutuyor. Ermenistan kendi topraklarından geçecek ancak kontrolü altında olmayacak bir koridor projesine karşı. İran da Ermenistan ile ortak sınırını kapatacağını öngörerek "Bölgemizde sınır değişikliklerine karşıyız" sözleriyle bu projeye karşı çıkıyor.
(Ermenistan Kamu Radyosu, Agos)