Ermenistan'dan AB'ye üyelik başvurusu için yeni adım

Ermenistan Hükümeti, “Ermenistan Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecinin başlatılması hakkında” yasa tasarısını Parlamento'ya sundu.

Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Baruyr Hovhannisyan, tasarının  Parlamento'da görüşülmesi sırasında yaptığı açıklamada, tasarının kabulünün kendi başına Ermenistan Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusu anlamına gelmediğini vurguladı.

Ona göre, bu, Avrupa Birliği ile ilişkilerin derinleştirilmesini, Ermenistan’ın yaklaşımlarının yeni bir düzeye yükseltilmesini ve Ermenistan vatandaşlarının özlemlerini simgeliyor.

Hovhannisyan şöyle konuştu:

“Ermenistan Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecinin başlatılmasına ilişkin yasa tasarısı, Ermenistan Cumhuriyeti’nin ekonomik ve güvenlik işbirliğini çeşitlendirmeyi amaçlayan dengeli ve dengeleyici dış politikasıyla da uyumludur.

Bu politikanın izlenmesi bağlamında, Ermenistan ile Avrupa Birliği ve üye devletleri arasında son yıllarda hemen hemen tüm iş birliği alanlarında dile getirilen etkileşim dinamiklerinin de dikkate alınması gerekir.”

Bakan Yardımcısı, son yıllarda Ermenistan-AB ilişkilerinde kaydedilen en önemli başarılardan bazılarını sıraladı. Buna göre:

“Avrupa Birliği ile vize serbestisi konusunda diyalog Eylül 2024’te başlatıldı. Bu kapsamda taraflar arasında teknik görüşmeler devam ediyor. Şu anda Ermenistan-Avrupa Birliği Ortaklığı konusunda müzakereler sürüyor.

Ermenistan ile Avrupa Birliği arasında Kapsamlı ve Geliştirilmiş Ortaklık Anlaşması imzalandı. 

Ermenistan, AB tarafından alınan önemli bir siyasi karar olan Avrupa Barış Programı kapsamına alındı.

Avrupa Birliği Sivil İzleme Misyonu, 2022 yılından bu yana Ermenistan’da konuşlandırılmış olup, bölgede istikrarın temel direklerinden biri olduğunu defalarca kanıtlamıştır.

Avrupa Birliği Konseyi yakın zamanda izleme misyonunun süresinin iki yıl uzatılmasına karar verdi.

Avrupa Birliği, Ermenistan’da kalkınma işbirliğinin en büyük bağışçısı ve devam eden reformların başlıca destekçisi olmaya devam ediyor.

Dayanıklılık ve Büyüme Programı, Ermenistan’a önümüzdeki dört yıl boyunca destek verilmesini onayladı ve Ermenistan, bu program kapsamında destek alan AB dışındaki tek aday ülke oldu."

Hovhannisyan "Avrupa Birliği’nin desteğiyle hayata geçirilen reformlar, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesini, etkin yönetişimi ve yolsuzlukla mücadeleyi hedefliyor” diye konuştu. 

Yankılar

Yasa tasarısını sunan Girişim Grubu Yetkili Temsilcisi Artak Zeynalyan, yasa tasarısının kabul edilmesinin Ermenistan'a neler getireceğini sıraladı. Ona göre, yasa Ermenistan Cumhuriyeti'nin egemenliğinin ve dayanıklılığının güçlenmesini artıracak, güç dengesinin yeniden sağlanması yoluyla bölgede istikrar ve barışın tesisine katkıda bulunacak, Ermenistan Cumhuriyeti'nin ulusal güvenliğinin sağlanmasının artırılması olanağına katkıda bulunacak, Ermenistan Cumhuriyeti Ulusal Ordusunu AB ülkelerinin ordularının çağdaş standartlarıyla uyumlu hale getirecek

Muhalefetteki "Ermenistan" kanadından milletvekili Artsvik Minasyan, bu yasa tasarısının istikrar ve barışı nasıl getireceğini sordu.

Artak Zeynalyan ise bunun sürecin başlangıcı olduğunu belirterek "Bunlar vaat değil, öngörü" diye konuştu, durumun şimdikinden daha iyi olacağını söyledi.

İktidardaki “Sivil Sözleşme” grubundan milletvekili Maria Karapetyan da “Ermenistan Cumhuriyeti dış politika vektörünü değiştiriyor mu? Hayır” diye konuştu. . Karapetyan, “Buradaki temel sorun Ermenistan’ın Batı ile Rusya arasında olmaması, Ermenistan’ın Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Türkiye arasında olmasıdır. Dünyaya kendi evimiz olan Güney Kafkasya’dan politik ve jeopolitik anlamda bakmayı öğrenmeliyiz” dedi.

"Onurum Var" İttifakının üyesi Hayk Mamijanyan, AB üyeliğine ilişkin yasa tasarısını "iyi dileklerden oluşan bir koleksiyon" olarak niteledi.

"İyi niyetler uğruna Ermenistan'ın jeopolitik bir çıkmaza girmesi zorunlu mu?" diyen Mamijanyan, Ermenistan'ın AB'de yer almasının beklenmediğini kaydetti.

Başbakan Nikol Paşinyan, 9 Ocak'taki hükümet toplantısında AB üyeliğine ilişkin imza toplama girişiminin önemini vurgulayarak, projenin Ermenistan'ın AB üyeliği anlamına gelmediğini söylemişti. "Bu noktada karar ancak referandum yoluyla alınabilir" demişti.

Tasarı, 2024 yılında Ermenistan'da AB üyeliği konusunda düzenlenen imza kampanyası sonucunda hükümete sunuldu ve bu kampanyada 50 bin imza yerine 52 binden fazla imza toplandı. İmza toplama girişimi, dört parlamento dışı parti ve çok sayıda sivil inisiyatifi bir araya getiren "Demokratik Güçler Platformu" tarafından başlatıldı.

(Ermenistan Kamu Radyosu, Civilnet)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan