Suriye'nin kuzeyinde rejim ve muhalif güçler arasında son yılların en şiddetli çatışmaları yaşanıyor. Çatışmalarda 311 kişi öldü. Rusya cihatçı güçlere havadan bombardıman başlattı. Halep Ermeni toplumu da gelişmelerden endişeli. Ermeni kurumları topluma 'Evlerinizden çıkmayın' uyarısında bulundu.
HTŞ (Heyet Tahrir el Şam) liderliğindeki güçler son haftalarda Rus ve Suriye hava kuvvetlerinin güney İdlib'deki sivillere yönelik artan saldırılarına yanıt verdiklerini öne sürüyor.
Suriye ordusunun konuyla ilgili açıklamasında ise, "geniş bir cephede büyük bir saldırı" başlatan "teröristlerin" ağır kayıplar verdiği belirtildi.
Suriye ordusu toprak kazanmak ve çatışmayı bastırmak için Rusya ve ismi açıklanmayan "dost güçlerle" işbirliği yaptığını söyledi.
İran basını, üst düzey bir İranlı generalin Halep'te cihatçılar tarafından öldürüldüğünü bildirdi.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 28 Kasım'da çoğunluğu HTŞ'den olmak üzere 153 kişinin öldüğünü açıkladı.
Gözlemci kurum, eylemlerin muhalif ve cihatçı Al-Fatah el-Mubin grubu tarafından başlatılan "Saldırıyı Püskürtme Operasyonu"nun bir parçası olduğunu söyledi.
BBC İzleme Servisi'ne göre Al-Fatah el-Mubin, el-Kaide bağlantılı HTŞ, Türkiye'nin desteklediği Ulusal Özgürleştirme Cephesi ve Ceyşül Izza gruplarından oluşuyor.
Kremlin ise, militanların Halep'e saldırısını Suriye'nin egemenliğine tecavüz olarak değerlendiriyor
İlerleyen saatlerde ajanslara yansıyan bilgilere göre ise İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 29 Kasım'da muhalif cihatçı grup Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ve müttefiklerinin Halep'in Hamdaniye ve Yeni Halep mahallerine girdiklerini söyledi.
Çatışmalarda 311 kişi öldü. Suriye'nin müttefiki Rusya cihatçı güçlere havadan bombardıman başlattı.
Ermeni toplumu endişeli
Suriye Ermeni cemaatinin temsilcisi Harut Vartanyan Radiolur ajansına, Halep'teki Ermeni cemaatinin tutumunu değerlendirmek için henüz erken olduğunu ancak Halep'ten ayrılıp Ermenistan'a gitmek isteyenlerin sayısının arttığını söyledi.
Şu an Ermeniler çatışmalara çok yakın değiller ancak çatışmalar bazen Halep'ten Şam'a giden yola ulaşıyor ve bu durumda şehri terk etmek güvensiz olabiliyor.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Ani Badalyan da, Halep bölgesindeki askeri çatışmalarda hiçbir Ermeni vatandaşının yaralanmadığını söyledi.
Halep Ermeni toplumunun Suriye'deki en önemli merkezlerinden biri.
(BBC Türkçe, TASS, Ermenistan Kamu Radyosu)