İlhan Sami Çomak tahliye edildi

30 yıldır cezaevinde tutulan şair İlhan Sami Çomak hakkında tahliye kararı verildi. Çomak akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

30 yıldır cezaevinde olan şair İlhan Sami Çomak hakkında tahliye kararı verildi.

Gazeteci Ömer Sönmez, gün içinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları söyledi: "Cezaevi Kurulu, Çomak’ın tahliyesine karar verdi: İnfaz Hakimliği’nin onayı bekleniyor! İlhan Sami Çomak’ın vasisi İpek Özel ile telefonda görüştüm. Özel, İstanbul Silivri Cezaevi İdari Gözlem Kurulu’nun Çomak’ın tahliyesine karar verdiğini ancak bu kararın henüz İnfaz Hakimliği tarafından onaylanmadığını belirtti. Eğer İnfaz Hakimliği bu karara itiraz etmezse, Çomak 30 yıl 3 ay 6 günlük tutukluluk sürecinin ardından bugün özgürlüğüne kavuşacak."

İnfaz hakimliğinin de tahliye kararını onaylaması sonrasında işlemleri tamamlanan Çomak, akşam saatlerinde Marmara Cezaevi'nden (eski adıyla Silivri Cezaevi) tahliye edildi.

Cezaevi önünde açıklama yapan İlhan Çomak, "Daha farklı bir havada tahliye olacağımı tahayyül etmiştim. Sevdiklerimin gözlerindeki ışığı daha açık ve güneşli bir günde göreceğimi tahayyül etmiştim ama bu da iyidir, tahliye olabildim" dedi. 

"Üretilmiş karanlıktan gerçek karanlığa kavuştum" diyen Çomak, "Geride pek çok sevdiğim insanı bıraktım. Umarım onlar da bir an önce tahliye olurlar. Biliyorum, büyük haksızlıklar yaşıyor pek çok insan. Özellikle idare ve gözlem kurulu marifetiyle tahliyesi ertelenenler olabiliyor ya da haksız cezalarla infazı yakılan kişiler olabiliyor. Böyle arkadaşlarım var. Bunların bir an önce düzeltilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

1994 yılında öğrenciyken tutuklanan İlhan Sami Çomak somut delil bulunmamasına rağmen müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, daha önce Çomak'ın tahliyesini üç ay ertelemişti. 

İlhan Sami Çomak 8 Mart 1973 tarihinde Bingöl Karlıova’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bingöl’de tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’ne 1992 yılında kaydını yaptırdı. 1994 yılında gözaltına alındı ve tutuklandı. Türkçe dışında anadili olan Kürtçe ile de şiirler yazdı. 2016 yılında “Gönderen: İlhan Sami Çomak” isimli belgesele konu oldu. Gitmeler Çiçek Kurusu, Açık Deniz, Günaydın Yeryüzü, Kedilerin Yazdığı İlahi, Bir Sabah Yürüdüm, Yağmur Dersleri, Dicle’nin Günlüğü, Geldim Sana, Hayattayız Nihayet, Karınca Yuvasını Dağıtmamak adlı kitapları yayımlandı. 2019 yılında Geldim Sana dosyasıyla Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Ödülü’ne layık görüldü. Hayattayız Nihayet şiir kitabıyla 2022 yılında Metin Altıok Ödülü’nü aldı. Çomak yine 2022’de Norveç Kültür Bakanlığı ve Yazarlar Birliği İfade Özgürlüğü ve Halkevleri Özel Ödülü’nü de aldı. 2022’de Açık Şiir tarafından kendisine ithafen yapılan “Anatomy of Freedom” ve “Not Home” yet isimli kısa filmlerle Venedik Film Festivali yarışma dışı kısmında, “Fragmanted Identities” temalı Borders Sanat Festivali’nde temsil edildi. Şiirleri İngilizce, Norveççe, Rusça, Almanca ve Galce’ye çevrilen Çomak, Türkiye Pen Yazarlar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi olmasının yanı sıra, Norveç Pen, Avusturya Pen, Galler Pen Cymru, İrlanda Pen ve Kürt Pen (PENa Kurd) yaşam boyu onur üyesi. Çomak’ın İngilizce seçme şiirlerinden oluşan Seperated From the Sun isimli kitabı Eylül 2022’de Smokestack Books UK tarafından yayımlandı.

Çomak 2021 yılında İletişim Yayınları'ndan çıkan 'Karınca Yuvasını Dağıtmamak' başlıklı kitabında  çocukluğunu, tutuklanma hikâyesini, şiirinin arkasında yatanları, hayata bakışını ve adalet arayışını kaleme aldı. 

(Ajanslar, GazeteDuvar, Biyografi: İletişim Yayınları)

Kategoriler

Güncel