Çayırhan Termik Santrali'nde ve Maden Ocağı'nda varlık satışına karşı yaklaşık 500 işçinin yeraltında, yüzlerce işçinin ise yeryüzündeki eylemi devam ediyor.
Eyleme Genel Maden İşçileri Sendikası'ndan da (GMİS) destek geldi. Zonguldak'tan, Nallıhan'a gelen Genel Maden İş Başkanı Hakan Yeşil, verdiği dayanışma mesajında pazartesi gününden itibaren, diğer bölgelerde maden işçilerin destek vermek amacıyla iş yavaşlatma eylemine başlayacağını duyurdu.
Genel Maden İşçileri Sendikası, Çayırhan Termik Santrali'nde ve Maden Ocağı'nda varlık satışına karşı başlatılan eyleme destek verdi. Sendika Başkanı Hakan Yeşil ve yönetim kurulundan oluşan heyet bölgede işçilerle bir araya geldi. Sendika Başkanı Yeşil işçilere yaptığı konuşmada, "Zonguldak'taki madenci kardeşlerimiz sizlere destek amaçlı pazartesi gününden itibaren bölgelerdeki temsilcilerimizle beraber basın açıklaması ve işi yavaşlatma eylemi başlatacaklar" dedi.
Yeşil konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Zonguldak'tan, Bartın'dan, Karabük'ten sizlere selamlarını getirdik bütün işçilerimizin. 'Gazanız mübarek olsun' diyorlar. Bu mücadelede yanlarınızda olduğunuzu bilmenizi istiyorlar. Bu anlamda bizler de bugün buradayız. Sizlere destek vermek için Zonguldak'tan geldik. Bu mücadelede sonuna kadar sizlerle beraberiz. Bugün burada yaptığınız haklı mücadelenin karşılığını alacağınızı, birlikte alacağımızı düşünüyorum. İnşallah bunun sonunda gülen taraf madenciler, madenci kardeşlerimiz olur. Bugün enerjide güçlü olmak istiyorsan, ülkede, ülkende enerji anlamında tam bağımsız olmak istiyorsan, özellikle böyle iş yerlerini devlet eliyle işletilmesi konusunda biz yıllardır mücadele ediyoruz, yıllardır bunu söylüyoruz. Bu işlerin korunması ve devlet eliyle işletilmesi konusunda da bizler sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bugün bu haklı mücadelenizde sizlerin yanındayız. Zonguldak'taki madenci kardeşlerimiz sizlere destek amaçlı pazartesi gününden itibaren bölgelerdeki temsilcilerimizle beraber basın açıklaması ve işi yavaşlatma eylemi başlatacaklar."
GMİS yöneticileri, termik santralin önündeki açıklamalarının ardından maden ocağı önünde bekleyişlerini sürdüren işçi ve yeraltında grevlerini sürdüren maden işçilerinin aileleriyle görüştü. Burada Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ve Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı tarafından karşılanan Yeşil ve sendika yöneticileri, üyeleri olan tüm işçilerin selam ve sevgilerini getirdiklerini dile getirdi.
Ankara'nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Maden Ocağı'nda varlık satışı kararına karşı başlatılan madenci eylemi, 4. gününe girdi. 20 Kasım Çarşamba sabah vardiyasının başlamasıyla yer altına inen yaklaşık 500 işçi, direnişlerini sürdürüyor.
Madenin özelleştirilmesi yaklaşık 1,5 ay önce gündeme gelmişti.
Özelleştirmeye karşı çıkan işçiler işsiz kalma endişesi yaşıyor.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Çayırhan Şube Sekreteri Selim Arslan, madende 2.100 işçinin çalıştığını söyledi.
BBC Türkçe'ye konuşan Arslan, ihale şartnamesinde işçilerin görevine devam edeceğine dair hiçbir maddenin bulunmadığını kaydetti:
"Madende yer altında 1.300, yer üstünde 800 işçi çalışıyor. Ancak ihale şartnamesinde bu işçilerimizin geleceğiyle ilgili hiçbir madde yer almıyor.
"En büyük korkumuz işsiz kalmak. Sözleşmede sadece, işçilerin 4 ay içinde lojmanlardan çıkarılacağı yazıyor."
"Özelleştirmenin iptali için, arkadaşlarımız yer altında, biz de yer üstünde mücadele ediyoruz. Bu işletmenin devlet eliyle işletilmeye devam etmesi ve devletin kâr etmesi gerekiyor."
Arslan, olumlu bir sonuç alınana dek işçilerin madenden çıkmayacağını söyledi.
Eylem, 80. saatini geride bırakırken 30 kişiden oluşan ikinci bir kontrol grubu, 23 Kasım'da işçilerin ve ailelerin alkışları eşliğinde maden ocağına indi.
Kontrol grubu, eylemin 80. saatine gelmesi nedeniyle, madenin fiziki durumu, işçilerin sağlık ve güvenlik koşullarının daha ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla görevlendirildi. İlk kontrol grubunun ardından görevlendirilen ikinci grup, yer altındaki koşulların sürdürülebilirliğini inceleyecek. Kontrollere katılanlar arasında sendika yönetimi, mühendisler ve deneyimli maden işçileri yer alırken, gruptaki uzmanlar, güvenlik standartlarının ne düzeyde olduğunu ve işçilerin sağlık durumlarını gözlemleyecek.
Maden ocağına inen ekip, yer altındaki işçilerle görüşmeler yaparak herhangi bir olumsuz durumu erkenden tespit etmeye çalışacak. İkinci kontrol grubunun yaptığı gözlemler önümüzdeki günlerde yapılacak değerlendirme toplantılarında daha detaylı bir şekilde raporlanacak.
(Genel Maden İş, Evrensel , ANKA, BBC Türkçe)