Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas lideri Muhammed Deyf hakkında tutuklama emri çıkardığını duyurdu.
ICC’den yapılan yazılı açıklamada, duruşma öncesi dairenin, hakkında yakalama emri çıkartılan üç ismin savaş suçları ve insanlık karşıtı suçlar konusunda “cezai sorumluluk” taşıdığına dair “makul gerekçeler” olduğu yönünde karar verdiği belirtildi.
ICC, Netanyahu ve Gallant hakkında yakalama emrine dair açıklamasında, İsrail’in mahkemenin yargı yetkisini kabul etmesinin gerekli olmadığını söyledi.
İsrail, ICC’nin kurucu anlaşması Roma Tüzüğü’ne taraf değil.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Gallant'ın 8 Ekim 2023'ten 20 Mayıs 2024'e kadar işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu olduklarına dair makul gerekçeler bulunduğuna hükmetti.
Kararda iki şüphelinin; Gazze'deki sivil halka yönelik gıda, su, ilaç, yakıt ve elektrik gibi yaşamsal malzemelerin ulaştırılmasını kasıtlı olarak engelledikleri, böylece bu nüfusun bir kısmının yok edilmesine yönelik koşulları oluşturdukları, çocuklar dahil sivillerin yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle ölümüne neden oldukları belirtildi.
89. madde uyarınca Netanyahu ve Gallant'ın, UCM'ye taraf herhangi bir ülkeye seyahati durumunda, o ülkenin yetkili makamlarının kendilerini tutuklayıp Lahey'deki mahkemeye teslim etmesi gerekiyor.
Mahkemenin daha önce Sudan'ın eski lideri Ömer el-Beşir hakkındaki tutuklama emri Güney Afrika ve Ürdün tarafından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki emir ise Moğolistan tarafından uygulanmadı.
UCM'nin tutuklama emirleri, şüphelilerin seyahat özgürlüğünü pratikte kısıtlıyor. Netanyahu ve Gallant'ın da Kanada, Avustralya, İngiltere ile AB ülkeleri dahil 124 ülkeye gitmekten kaçınacağı belirtiliyor.
İsrail Başbakanı Netanyahu'nın ofisinden yapılan açıklamada kararın Yahudi karşıtlığı ile alındığı savunuldu. Beyaz Saray'dan tutuklama kararlarını eleştiren bir açıklama yapıldı ancak AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, tutuklama emirlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.
İspanya, İsveç ve Norveç karara uyacaklarını duyurdu.
İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto ise kararı doğru bulmadığını ama "uygulamak zorunda olduklarını" söyledi.
İsrail, Hamas’ın askeri kanadı İzettin El-Kassam Tugayları komutanı Muhammed Deyf’i Temmuz’da gerçekleştirilen bir hava saldırısında öldürdüğünü duyurmuştu.
Hamas, Deyf’in ölümünü doğrulamadı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi ise, Deyf hakkında tutuklama emri çıkardığına dair açıklamada başsavcılığın İsrailli ve Filistinli makamlardan edinilen bilgiler ışığında Deyf’in “öldürüldüğünü ya da hayatta olduğunu tespit edecek pozisyonda olmadığına” dair yargı öncesi mahkemeye bilgilendirme yaptığı vurgulandı.
(NTV, BBC Türçe)