İsrail Meclisi, BM'ye bağlı UNRWA’nın İsrail’de çalışmasını önleyen yasa tasarısını onayladı

İsrail Meclisi (Knesset), Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilerle Dayanışma Ajansı’nın (UNRWA) İsrail içinde faaliyet göstermesini ve İsrailli yetkililerin UNRWA ile herhangi bir temasta bulunmasını yasaklayan iki yasa tasarısını kabul etti. Gelişme dünyada tepkiyle karşılandı.

Knesset, UNRWA'nın İsrail'in kontrolü altındaki bölgelerde Filistinli mültecilere hizmet sağlamasına olanak tanıyan 1967 tarihli anlaşmayı iptal ederek; UNRWA’nın İsrail içinde çalışmasını ve İsrailli yetkililerin UNRWA ile herhangi bir temasta bulunmasını yasaklayan iki yasa tasarısını onayladı. Oylamada, 92 milletvekili UNRWA'nın İsrail'deki faaliyetlerini yasaklayan tasarı lehinde oy kullanırken, 10 milletvekili aleyhte oy kullandı. UNRWA'yı “terör” grubu ilan eden ve İsrailli yetkililerin ajansla herhangi bir temasta bulunmasını yasaklayan ikinci yasa tasarısı ise 87-9 oyla kabul edildi.

Knesset üyesi Yuli Edelstein, yasaların kabulü sırasında yaptığı açıklamada, bu adımın “Gazze Şeridi'ne yapılan insani yardımlara hiçbir şekilde zarar vermeyeceğini” öne sürerek; İsrail'in uluslararası hukuk çerçevesinde hareket ettiği konusunda ısrar etti. Yasak 90 gün içinde yürürlüğe girecek.

İsrail, UNRWA'nın bazı çalışanlarının Hamas'ın geçen yıl 7 Ekim’de İsrail’i hedef alan saldırısıyla bağlantılı olduğunu ve çeşitli kapasitelerde görev aldıklarını iddia etmişti. 

UNRWA’nın, işgal altındaki Filistin topraklarındaki Filistinli mültecilere temel yardım aracı olduğunu belirten UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, yaptığı açıklamada, UNRWA’nın alternatifi bulunmadığını dedi.

Yaklaşık 2,3 milyonluk Gazze nüfusu hayatta kalmak için neredeyse tamamen yardıma bağımlı. Ajans, Gazze'deki yardımların ana dağıtıcısı ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria da dahil olmak üzere bölgedeki milyonlarca Filistinli mülteciye eğitim, sağlık ve diğer temel hizmetleri sağlıyor. Ajansın başkanı Komiser Genel Philippe Lazzarini, bu hareketi "benzeri görülmemiş" olarak nitelendirdi ve yasa tasarılarının "özellikle insanların bir yıldan fazla bir süredir tam bir cehennemden geçtiği Gazze'de, sadece acı çeken Filistinlileri daha da derinleştireceğini" söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, gelişmeyi derin endişeyle karşıladığını bildirdi. 

Guterres,  "UNRWA, işgal altındaki Filistin topraklarındaki Filistinli mültecilere yardım sağlamanın en temel yolu, UNRWA'nın alternatifi yok. İsrail Meclisinde bugün UNRWA'yla ilgili kabul edilen iki yasadan derin endişe duyuyorum." ifadelerini kullandı. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuya ilişkin sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Bu yasa uluslararası hukuka ve insanlığın temel ilkelerine tamamen aykırıdır. Tüm BM kuruluşları, tüm BM üye devletlerinin uymak zorunda olduğu BM şartını koruyup uygulayarak kurallara dayalı uluslararası düzeni somutlaştırmaktadır” dedi.

Kanada, Avustralya, Fransa, Almanya, Japonya, Güney Kore ve Birleşik Krallık'tan oluşan yedi ülkenin dışişleri bakanları, İsrail'e yasayı durdurma çağrısında bulunarak yasanın doğuracağı sonuçlardan duydukları “ciddi endişeyi” dile getirmişti.

(Ajanslar, ANKA, AP)

Kategoriler

Güncel