Gürcistan'da seçimler: İktidar önde, muhalefet sonuçlara itiraz ediyor

Gürcistan'da iktidar partisi Gürcü Rüyası, parlamento seçimlerinin resmi sonuçlarına göre önde görünüyor. AB yanlısı muhalefet seçim sonuçlarına itiraz ediyor.

Gürcü Rüyası liderleri ve destekçileri Tiflis'te kutlamalara başladı.

Merkez Seçim Komisyonu (MSK), Gürcü Rüyası'nın oyların yüzde 52.99'unu kazandığını açıkladı.

MSK, oyların çoğunluğunun sayılmasıyla birlikte açıklamanın ön hazırlık niteliğinde olduğunu bildirdi. Öte yandan henüz tüm oy pusulaları ve yurtdışındaki Gürcüler tarafından kullanılan oylar sayılmadı.

İktidar partisinin, ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasalar çıkarmasının ardından Brüksel, ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini bu yılın başlarında askıya almıştı. Gürcü Rüyası'nın parlamentoda çoğunluğu kazanması, AB açısından bu konudaki endişeleri de artıracak.

Öte yandan Gürcistan AB yanlısı muhalefeti oylama sonuçlarına itiraz ediyor.

Dört ana muhalefet partisi, Ulusal Birlik Hareketi, Güçlü Gürcistan, Değişim Koalisyonu ve Gürcistan İçin Gakharia, çok sayıda kişinin Gürcistan demokrasisinde kritik bir dönüm noktası olduğunu belirttiği gergin bir seçimde seçmen manipülasyonu ve hile iddialarında bulundu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) gözlemcileri hem seçim günü hem de özellikle kampanya döneminde gerçekleşen sayısız ihlal olduğunu belirtti.

Gürcü Rüyası Partisi’nin milyarder kurucusu Bidzina İvanişvili  partisinin 2012’den bu yanaki en iyi performansını yakaladığını ve bazı kırsal bölgelerde % 90 civarında oy aldıklarını savundu.

İvanişvili’nin Gürcü Rüyası Partisi, ülkeyi Avrupa Birliğine sokmak istediğini söylese de, Brüksel Gürcistan’ın üyelik başvurusunun Gürcü Rüyası’nın otoriter eğilimleri yüzünden dondurulduğunu belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili ise, seçimlerin tamamen hileli olduğunu belirtti.

'Bu seçimleri tanımıyorum, bu seçimler tanınamaz, çünkü bu Rusya'nın buraya girişini tanımakla aynı şey olurdu' dedi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı ülke sakinlerini Pazartesi günü Tiflis'teki parlamento binasının dışında parlamento seçimlerinin sonuçlarına karşı protesto etmeye çağırdı.

Zourabivhvili  "Hepinizi yarın akşam saat yedide Rustaveli Caddesi'ne davet etmek istiyorum, böylece hep birlikte dünyaya ve kendimize bu seçimleri tanımadığımızı duyurabiliriz," dedi ve protestoların barışçıl olacağını belirtti.

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, sosyal medya paylaşımında Gürcü Rüyası'nı "Tiflis'teki Putin'in kukla hükümeti" olarak adlandırdı.

Tutuklu olan eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili, X'te yayınladığı bir gönderide seçimleri "tamamen hileli ve çalınmış" olarak nitelendirdi.

(Euronews, BBC Türkçe, OC Media)

Kategoriler

Dünya