Rubinyan: Ermeni tarafı yarın sınırı açmaya hazır

Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Özel Temsilcisi Ruben Rubinyan, gazetecilere verdiği brifingde, “Ermenistan-Türkiye normalleşme süreci ve Ermenistan-Azerbaycan barış süreci birbiriyle etkileşim içinde olsa da, iki farklı süreçtir.” dedi.

Rubinyan, “Ermenistan-Türkiye normalleşme sürecindeki ilerlemenin Ermenistan-Azerbaycan barış sürecine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Ermenistan-Türkiye sınırının üçüncü ülke vatandaşlarına açılmasını öngören anlaşmanın neden uygulanmadığına değinen Rubinyan, “Evet, o anlaşmaya vardık, bunu tekrar teyit ettik ama şu an itibariyle uygulanmadı ve bizim hatamızdan kaynaklanmadı. Gerekli adımları attık, Margara (Alican)  kontrol noktasını onardık, her şey hazır ve anlaşmanın Türkiye tarafından hayata geçirilmesini bekliyoruz. Genel olarak normalleşme süreci devam ediyor ve Ermeni tarafı yarın sınırı açmaya ve diplomatik ilişkiler kurmaya hazır.” dedi

Neden hiç bir adım yapılmadığı sorusuna yanıt olarak Rubinyan, “Söyleyemem, anlaşmaya vardığımız bizim için açık, ve bu anlaşmaların yerine getirilmesini umuyoruz.”dedi

Rubinyan, bir soru üzerine “Ermenistan ve Türkiye’nin ilgili bakanlıkların temsilcileri, Gümrü-Kars demiryolunun yeniden başlatılması için gerekli koşulları değerlendirmek üzere yakında bir araya gelecek.” dedi ancak toplantı tarihinin henüz belli olmadığını belirtti.

Kategoriler

Güncel