İstanbul Barosu seçimini İbrahim Kaboğlu kazandı

İstanbul Barosu Genel Kurulu’nda başkanlık seçimi Değişim İçin Avukatlar Grubu'ndan İbrahim Kaboğlu kazandı.

Baro başkanlık seçimlerinde oy verme işlemleri Haliç Kongre Merkezi'nde sabah saatlerinde başladı.

İstanbul Barosu Başkanlığı seçimlerinde, kayıtlı 64 bin 72 seçmenin oy kullanması için 161 seçim sandığı kuruldu.

9'da başlayan oy verme işlemleri saat 17.00 itibarıyla sona erdi.

Değişim İçin Avukatlar Grubu'ndan İbrahim Kaboğlu seçimi kazanarak baronun yeni başkanı oldu.

Kaboğlu, 7.197 oy aldı.

Sonuçların ardından basın açıklaması yapan İbrahim Kaboğlu, “Bütün kurumları kucaklayacağız” dedi. Kaboğlu şöyle konuştu:

“Sonuçlar İstanbul Barosu’nun kazandığını gösteriyor. Biz hiçbir zaman dışlayıcı olmayacağız. Hukuku etkili kılmak için yola çıktık, demokratik hukuk devleti için, insan haklarına dayanan laik ve demokratik hukuk devleti için yola çıktık. Ve sizler oylarınızla vaatlerimize oy verdiniz. Biz toplumumuza belirttiğimiz vaatleri bu akşamdan itibaren, yarın sabahtan itibaren teker teker uygulamaya koyacağız. Birincisi şu anda yürürlükte olan mevzuat içerisinde yapılabilecek olanlar. İkincisi yasal önerileri, üçüncüsü ise anayasa karşısındaki tavrımız. Bu çerçevede hiç kimse unutmasın ki İstanbul Barosu bir şirket değildir. İstanbul Barosu, kamu hizmetini icra eden, hukuku öne çıkaran, hukukun üstünlüğünü savunan avukatların üyeliğini yaptığı koca bir örgüttür.”

brahim Kaboğlu, 10 Nisan 1950 yılında Artvin Borçka'da doğdu. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1981 yılında Limoges Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinde doktorasını yaptı.

1987'de doçent, 1994 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde profesör oldu.

2003 yılında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığına getirildi.

Kaboğlu ve Baskın Oran'ın hazırladığı "Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Raporu” 22 Ekim 2004’te yapılan basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Raporu hazırlayan Prof. Dr. Baskın Oran ve Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu hakkında “vatana ihanet” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Hemen arkasından da iki akademisyen hakkında ‘‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” ve ”devletin yargı organlarını alenen aşağılama” suçlamalarıyla Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Uzun süren yargılamalardan sonra Kaboğlu ve Oran ”halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan beraat ederken ”devletin yargı organlarını alenen aşağılama” suçlaması açılan kamu davası ise düştü.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2004 yılında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu bünyesinde hazırladıkları ‘Azınlık Raporu’ nedeniyle hakarete uğrayan Prof. Baskın Oran ve Prof. İbrahim Kaboğlu’nun kişilik haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde iken 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteden ihraç edildi. 2007 yılından beri Birgün'de yazmaktadır.

2018 Türkiye genel seçimlerinde, Cumhuriyet Halk Partisinden İstanbul milletvekili seçildi. 2023 Türkiye genel seçimlerinde CHP'den milletvekili adayı olmak için başvuru yaptı fakat aday gösterilmedi.

Kaboğlu'na 2 Haziran 2022 tarihinde Fransa'nın en prestijli nişanı olan Légion d’Honneur madalyası verildi.

(BirGün, Ntv, Ajanslar)

Kategoriler

Güncel