Ogün Samast için zaman aşımı talep edilmişti: Dink Cinayeti Davası'na devam edildi

Hrant Dink Cinayeti Davası'nda yargılanan bazı kişiler hakkında Anayasayı ihlal suçundan açılan 12 sanıklı davanın yeni duruşması 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma 10 Ocak'a ertelendi.

Cinayetin tetikçisi Ogün Samast da bu davanın sanıkları arasında. Samast için tahliyesinden sonra "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım" suçlamasıyla dava açılmıştı. Önceki duruşmada savcılık Samast dahil bazı sanıklar için zaman aşımından düşme talep etti, bazı sanıklar için ceza istedi.

Önceki duruşmada sanıklar savcı mütalaası öncesi mahkemeye sunulan ön inceleme raporuna karşı savunma yaptılar. Dosyada yeni bir delil olmadığını vurguladılar. Tanık ifadeleri tamamlandı.

Daha sonra savcı mütalaasını açıkladı.

Savcı mütalaasında Ahmet İskender, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Tuncay Uzundal, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz ve Ogün Samast hakkında zaman aşımı nedeniyle davanın düşmesini, Adem Sağlam’ın örgüt üyeliğinden cezalandırılmasını istedi.

Mütalaada sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’in anayasal düzeni değiştirmekten cezalandırılması istendi.

Sanıklar savcılık mütalaasına karşı süre talep ettiler.

Heyet süre taleplerini kabul ederek duruşmayı 16 Ekim'e ertelemişti. Bugün mütalaaya karşı savunmalar alınıyor.

Önceki celse sunduğu esas hakkındaki mütalaasını tekrar eden savcı, azmettiriciler Ahmet İskender, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz ve Ersin Yolçu ile tetikçi Ogün Samast hakkında “örgüt adına suç işlemek” suçlamasının zamanaşımından düşürülmesini talep etti. Savcı, dönemin Trabzon TEM şube müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam’ın “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, “ihmali davranışla kasten öldürme” ve “kasten öldürme” suçlamaları yönünden beraatı, “örgüt üyeliği” suçundan ise cezalandırılması istenildi. Savcı, dönemin emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’in de “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan cezalandırılmalarını talep etti.

Dink Ailesi avukatları savcılık  mütalaasına katılmadı

Dink Ailesi avukatlarından Hülya Deveci, cinayette sorumluluğu olup beraat ettirilenler, tüm taleplerin reddedilmesi, resmi kurumların yanlış yönlendirmesi, hukuki hatalar, tetikçilerin sınırlı yargılanması ve yargılamanın zamana yayılarak zamanaşımından düşme talep edilmesinin somut gerçeği ortaya çıkarmadığını ve bu nedenle de mütalaaya katılmadıklarını söyledi.

Sanıklardan Erhan Tuncel, "Ben cinayet hazırlığına dair rapor sundum ve Yasin’i engelleyemediğimi söyleyip ayrılmak istedim. Engin Dinç ise göreve devam etmemi istedi. Tedbir alıp suikasti engelleyeceğiz sen devam et dedi. Trabzon Emniyeti Yasin Hayal’i korudu. Engin Dinç İstanbul’dan Ahmet İlhan Güler’i uyarmasına rağmen Koruma Yönetmenliği uygulanmadı. İstanbul Emniyeti kıpırdanmadı." dedi. 

Tuncel, "Olay günü olay yerinde yaşananlar hala muamma. Açık tehdit vardı. Orhan Pamuk’a korunma verilmiş, Hrant Dink’e verilmemiş. Beni atlatarak süreç işletilmiştir. İstanbul ve Trabzon Emniyet istihbarat ve Trabzon jandarma ortak hareket etmiştir. Engin Dinç, Ahmet İlhan Güler ve diğerlerinin beraat ettirilmesi sözün bittiği yerdir. Bunlar olay öncesi ve sonrası birlikte hareket ettiler." dedi. 

Tuncel. "Beni tutuklatanlar bilsinler ben ne Çatlı’ya benzerin ne de Yeşil'e. Bütün bunların hesabı sorulacaktır" diye konuştu.

Diğer sanıklar da savunmalarını yaptılar. Gelecek celse Ali Fuat Yılmazer ve mazereti son kez kabul edilen avukatı savunma yapacak. Duruşma 10 Ocak 2025 saat 11’de yapılacak…

(Punto24 Dava Takip, Hrant'ın Arkadaşları, Agos)

Kategoriler

Güncel