Diyarbakır'da "Özgürlük Mitingi" polis ablukasında yapıldı, Valilik vekiller hakkında suç duyurusunda bulundu

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) çağrısıyla düzenlenen Özgürluk Mitingi günler önce Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklandı. Mitinge katılanlar polis ablukasına alındı. Basın açıklaması sonrasında Diyarbakır Valiliği vekiller hakkında suç duyurusunda bulundu, miting sonrası dağılan kitleden gözaltına alınanlar var.

13 Ekim'de aralarında DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar, Keskin Bayırdır, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan, DEM Parti Milletvekilleri Mehmet Öcalan, Çiçek Otlu, Adalet Kaya, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Serra Bucak, Doğan Hatun, Sebehat Tuncel ve EMEP Milletvekili Sevda Karaca’nın bulunduğu pek çok siyasetçi ablukaya alındı. 

Polislerin “Talimatla iş yapıyorsunuz” sözlerine tepki gösteren DEM Parti Van Milletvekili Zülküf Uçar, “Siz sizi aşan konuşmalar yapıyorsunuz. Anayasa Mahkemesinin (AYM) toplantı ve yürüyüşe dair aldığı kararlara bakın. Vali bu kararın üzerinde karar alıyor.” dedi. 

DEM Parti Milletvekili Ali Bozan da, Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecrit olduğunu belirtti ve tecridin kaldırılması talebinde bulundu, "Kürt sorunu demokratik çözüme kavuşana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Mitinge katılmak isteyenler Ofis semtinde biraraya geldi.

Bianet'in haberine göre müzakereler sonucunda Ofis AZC Plaza önünde basın açıklaması yapılmasına izin verildi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncel Bakırhan şunları söyledi:

"Türkiye barışı böyle sağlanamaz. Türkiye barışı eş genel başkanımızın konuşmasına müdahale edemez. Ortamı provake etmeyin. Bakın on binlerce insan bu tecrit kınamak için yola çıktı. Zannetmeyin bu kadar insanız on binler kapılarda bekliyor. 22 yıldır var olan iktidara sesleniyorum. Bu tecrit sadece bize değil Türkiye halklarına prangadır. Ekonomi çöktü. Ortadoğuda savaş çıktı. Türkiye hem içeride hem dışarıda sıkıştı. Bizler özgür ve eşit yaşam istiyoruz. İmralı, tarihsel Kürt ve Türk halkının bir arada yaşaması için mücadele etti. Bu tecrit Türkiye'yi bitirdi, batırdı."

Bakırhan'ın konuşması sırasında polis araya girerek engellemeye çalıştı. Polis, "Devletin bütünlüğünü bozuyorsunuz" deyip konuşmaya izin vermedi.

Bakırhan polisin engelleme çabalarına rağmen konusmaya devam etti, "Türkiye'nin toplumsal bir barışa ihtiyacı var bu barışın sağlanmasınin bir adresi İmralı'dır bir adresi de Ankara'dır." dedi.

Mitingden sonra dağılanlara polisin müdahalesi sonucu gözaltına alınanlar oldu.

Diyarbakır Valiliği, 6 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Valilik "Ayrıca yukarıda belirtilen eylem sırasında yapılan basın açıklamalarında konusu suç teşkil eden ifadeler kullanan, ancak yasama dokunulmazlığı bulunan kişiler hakkında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuştur. İl Emniyet Müdürlüğümüzce mezkûr eylem süresince konusu suç teşkil eden faaliyette bulunan diğer kişilerin tespiti çalışması devam etmekte olup, sonuçları kamuoyuyla ayrıca paylaşılacaktır." dedi. 

Öte yandan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) de eylem sırasında görevlerini yapmaya çalışan gazeteciler Heval Önkol, Hevidar Önver ve Sonay Ödengit'in polis şiddetine maruz kaldığını açıklayarak tepki gösterdi.  

(bianet, Mezopotamya Ajans, ajanslar)

Kategoriler

Güncel