Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki günlük yurt dışı ziyaretinin dönüşünde uçakta açıklamalarda bulundu. Devlet Bahçeli'nin DEM Parti grubu ile tokalaşmasını olumlu karşıladığını belirten Erdoğan, 'yeni anayasa' sürecini işaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk ve Sırbistan ziyaretlerinin ardından uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, TBMM'nin yeni yasama dönemindeki ilk oturumunda DEM Parti grubuyla tokalaşmasını değerlendiren Erdoğan, söz konusu gelişmeyi olumlu olarak nitelerken 'yeni anayasa' için bu sürecin önemli olduğuna işaret etti. Erdoğan'ın sözleri şöyle:
"Ortada net ve kararlı bir biçimde uzatılan bir el var. Biz Sayın Bahçeli'nin ortaya koyduğu tavrı ülkemizin demokrasi mücadelesi için olumlu ve anlamlı buluyoruz. Sayın Bahçeli, Türkiye'nin siyasi yapısında uzlaşma ve diyalog çağrısının önemine burada bir vurgu yapıyor. Dolayısıyla Sayın Bahçeli'nin bu attığı adım, bir kenara konulamaz. Biz yıllardır bunu dile getiriyoruz. Sayın Bahçeli'nin özellikle attığı bu adım bana göre çok çok önemli bir adımdır. Sayın Bahçeli'den böyle bir adım beklemeyenler olabilir. Ama biz kıdemli bir siyasetçi olarak Sayın Bahçeli'nin böyle bir adımı atmasını garipsemedik. Önemli bir adım olarak gördük."
Erdoğan şöyle devam etti:
"Temennimiz odur ki bundan sonraki süreçte de bu adımları atanların sayısı çoğalsın. Bu adımları atanların sayısı çoğaldıkça da inşallah yeni Anayasa konusunda toplumsal mutabakatın tabanını genişletebiliriz. Siyasetimizin temelinde, ülke meselelerinin geniş bir mutabakatla çözülmesi, toplumun farklı kesimlerinin de sürece dahil edilmesi yatıyor. Bunu yıllardır dile getiriyoruz. Türkiye’de terör yöntemleri ile bir yere varılamayacağı çok nettir. Artık herkesin bunu anlamış olması gerekir."
"Bölgemizdeki gelişmelere bakıldığında, ülkemizdeki huzur ve barış iklimini tahkim etmek, herkes için en hayırlısıdır. Terör örgütleriyle çevrelenmiş bir coğrafyada, Irak’ta gerilimlerin, Suriye’de iç savaşın yaşandığı, İsrail’in vahşileştiği bir dönemde içeride barışın tesisi önem kazanıyor. Biz Türkiye’de demokratik siyasetin alanını genişletmek için bugüne kadar tüm engellemelere, sabotajlara, haince planlara rağmen köklü adımlar attık. Ülkemizde demokrasiyi güçlendiren her adıma desteğimiz tamdır."
"Buna rağmen 'Biz irademizi demokrasi dışı odaklara teslim ediyoruz, her adımımızı bu anlayışla atıyoruz' demek yapıcı bir yaklaşım olarak görülmez. Terörün her türlüsüyle mücadele eder ve karşısında yer alırız. Meseleleri terör dışı yöntemlerle ortadan kaldırmaya ise her zaman varız. Çünkü biz siyaseti, ülkemizin huzur ve birliğini güçlendirmek, milletimize hak ettiği kaliteli hizmetleri sunmak için yapıyoruz. Yeni anayasa çağrımız da bunun içindir. Türkiye’nin ayağına darbecilerin taktığı prangaları söküp atmanın yolu kapsayıcı, adil, sivil, özgürlükçü bir anayasa yapmaktan geçiyor."
Ahmet Türk: Her adım değerli ama abartmamak lazım
DEM Partili Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile partisinin TBMM'deki grubunun tokalaşması ve ardından yaptığı açıklamalara ilişkin konuştu.
Türk, Bahçeli’nin adımıyla birlikte siyasette oluşan atmosfere ilişkin,"Tabii ki biz yıllardan beridir adalet için, eşitlik için, onurlu bir barış için mücadele veren bir siyasetiz, bir halkız. Biz hep barışı dile getirdik, çözümün diyalogdan geçtiğini ifade ettik. Dün de bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Elbette ki tüm gelişmeleri dikkatle izliyoruz. Yani her adımı değerli buluyoruz. Ama dün de bir açıklama yaptık, bunu abartmamak gerek. Gelişmeleri doğru izlemek lazım" dedi.
İLKE TV'den Ömer Çelik'e konuşan Türk, yapılan açıklamalara değer verdiklerini belirterek konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
"Şimdi önemli olan buradaki ciddiyet nedir? Ne kadar bir ciddiyetle bu meseleye yaklaşılıyor? Kürt halkının taleplerini içselleştiremezseniz, bu meseleyi çözemezsiniz. Bugün dünyadaki bütün gelişmeleri ibretle ve ciddiyetle izliyoruz. Ortadoğu’nun bir ateş çemberine dönüştüğünü görüyoruz ve silahın, şiddetin, sindirmenin, susturmanın aslında hiçbir sorunu çözmeyeceğini görüyoruz. Burada önemli olan diyalogdur, doğru bir siyasetle halkı kucaklayacak bir anlayışın geliştirilmesidir. Beklentimiz budur."
"Dürüstçe söylemek gerekir ki şu anda böyle bir şey (iktidar tarafından başlatılacak yeni bir süreç) beklemiyorum, yani bireysel olarak düşüncemi söylüyorum. Barış için uzatılan her eli kıymetli buluyoruz. Ama tabii bunun sonu ne olacak, nasıl gelişecek, hak ve özgürlükler konusunda neler konuşulacak, neler tartışılacak? Bunları da zaman içinde göreceğiz."
"Biz anayasa konusunda açığız. Bizim istediğimiz demokratik bir anayasadır, kucaklayıcı bir anayasadır. Böyle olursa elbette ki bu konuda her zaman bizim talebimizdir, destek veririz ama kendi ihtiyaçlarına göre düzenlerlerse bunu doğru bulmayız."
(Ajanslar)